Начало / България / Започна третото издание на гласуването за наградата “Бисерче вълшебно”

Започна третото издание на гласуването за наградата “Бисерче вълшебно”

Третото издание на наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015, избрана от самите деца, стартира с отварянето на линиите за онлайн гласуване на сайта на наградата biserche.com. За втора поредна година наградата се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

За да улеснят читателите на възраст от 6 до 15 г. включително да направят своя избор, организаторите от фондация „Детски книги” са направили промени, разделяйки книгите не в две, а в три възрастови категории както следва -“Откриватели“ – за деца на възраст 6-8 г., които сега откриват света на книгите, “Мечтатели“ за умелите читатели на възраст 9-11 г., които вече могат да пътешестват сами из света на фантазията и да се наслаждават на книжните приключения и “Майстори“ за тийнейджърите на възраст 12-15 г., които владеят до съвършенство магията на четенето и са готови да се гмурнат в света на епичната художествена литература. В отговор на световните тенденции в развитието на детско-юношеската литература е въведена и нова категория – “Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги”. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни детско-юношески книги, издадени през 2014 г., съдържащи мултимедийни приложения и/или обогатена електронна функционалност към литературния текст. Вотът в тази категория е отделен от основния за печатните издания, като в нея могат да гласуват децата от 6 до 15 г. включително.

„Тази година номинираните заглавия са общо 91. Има  88 в трите възрастови категории и 3 – в категория „Иноватори”. Радващ за нас е фактът, че книгите на българските автори са над 25. За сравнение, в първото издание на наградата през 2013 година те бяха едва 5”, сподели Валентина Стоева, председател на Съвета на Фондация „Детски книги”.

Организаторите обещават много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари, които ще могат да бъдат открити на www.biserche.com.

“Сред номинираните заглавия има две книги, които са публикувани със специфични цели и не се продават – “Мистър Фини и загадката сред дърветата” на Лаурентин ван Оранйе и “Къде растат парите?” на Дениса Прошкова. Екземпляри от тях ще бъдат дарени на най-големите библиотеки в страната, наши партньори в „Бисерче вълшебно” 2015”, обясни Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 година се провежда под патронажа на Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …