На фокус
Начало / Свят / „Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

Социалните мрежи се въодушевиха от новината за втората книга на Харпър Лий. Откриването на ръкописа „Go Set a Watchman“, написан през 50-те години и после изгубен, стана известно във вторник вечерта.

В „Туитър“ и „Фейсбук“ коментарите варират от искрена радост до силна ирония. Включително се появиха коментари, изразяващи изненада, че Харпър Лий е жена. Положителните мнения обаче надминават ироничните. Носителката на „Пулицър“ Лий е наречена „художничка на американската душа“ и е сравнена с Тони Морисън, Силвия Плат, Алис Уокър и Барбара Кингславър.

Лий си навлече отрицателно отношение заради пълното си дистанциране от читателите в продължение на десетилетия. Засегната от коментари, че може би не е написала сама „Да убиеш присмехулник“, а с помощта на приятеля си от младежките години Труман Капоти, тя се затвори в себе си. След издаването на романа през 1960 г., тя не пусна нищо друго на пазара, не даваше и интервюта. Доскоро дори се съдеше с музей, който ползвал творчеството й за експонат. 88-годишната писателка много наподобява поведението на съвременника си Джеръм Дейвид Селинджър, който почина след уединен живот и в избягване на контакти с читатели и медии.

Свързани заглавия

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Да убиеш присмехулник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …