Начало / Свят / „Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

Социалните мрежи се въодушевиха от новината за втората книга на Харпър Лий. Откриването на ръкописа „Go Set a Watchman“, написан през 50-те години и после изгубен, стана известно във вторник вечерта.

В „Туитър“ и „Фейсбук“ коментарите варират от искрена радост до силна ирония. Включително се появиха коментари, изразяващи изненада, че Харпър Лий е жена. Положителните мнения обаче надминават ироничните. Носителката на „Пулицър“ Лий е наречена „художничка на американската душа“ и е сравнена с Тони Морисън, Силвия Плат, Алис Уокър и Барбара Кингславър.

Лий си навлече отрицателно отношение заради пълното си дистанциране от читателите в продължение на десетилетия. Засегната от коментари, че може би не е написала сама „Да убиеш присмехулник“, а с помощта на приятеля си от младежките години Труман Капоти, тя се затвори в себе си. След издаването на романа през 1960 г., тя не пусна нищо друго на пазара, не даваше и интервюта. Доскоро дори се съдеше с музей, който ползвал творчеството й за експонат. 88-годишната писателка много наподобява поведението на съвременника си Джеръм Дейвид Селинджър, който почина след уединен живот и в избягване на контакти с читатели и медии.

Свързани заглавия

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Да убиеш присмехулник“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 януари – 16 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 3. …