Начало / Свят / Ан Енрайт е първият лауреат на нова ирландска литературна награда

Ан Енрайт е първият лауреат на нова ирландска литературна награда

Когато става дума за литературни награди в Иралндия, първото, което изниква в наум е ИМПАК. Само от три месеца насам обаче се появи нов литературен приз, който вече си има и първия лауреат. Съветът по изкуствата на Ирландия обяви Ан Енрайт за първия носител на наградата за проза.

Общо 119 писатели са били номинирани, съобщи в. „Индипендънт“. Имената са били предложени от библиотеки, книжарници, творчески организации и автори. До финално обсъждане са стигнали 34 творци, сред които Джон Банвил, Уилям Тревър, Една О‘Брайън, Ема Донахю, Роди Дойл, Себасиан Бари и Еймар МакБрайд. В последния момент Колъм Тойбин оттеглил своята номинация заради конфликт на интереси, тъй като е член на Съвета по изкуствата на Ирландия. В крайна сметка журито, с председател Пол Мълдуун, се спряло на Ан Енрайт заради „помощта й да накара ирландците да почувстват и приемат миналото си и начина, по който представя ирландската история пред света“.

Енрайт е една от най-популярните ирландски писателки. През 2007 г. тя спечели и наградата „Букър“ за „Събирането“, а през 2012 г. получи и наградата „Карнеги“.

Част от наградата на победителката е ангажимент да преподава творческо писане на студенти в университета на Ню Йорк и университета в Дълбин. Освен това тя ще трябва да участва в много публични четения, промоции и „да носи щафетата на литературата и прозата“, като същевремнно трябва да намери време и да продължи да пише. От Енрайт се очаква да стане лицето на ирландската проза, да вложи цялата си страст и енергия, за да я популяризира. За всичко това Енрайт ще получава 3-годишна  стипендия от по 50 000 евро.

„Лауреатът на тази награда ще бъде определян на базата на заслугите му в литературата. Тя ще изразява признанието на народа и правителството и ще е една от най-големите ирландски почести за един писател“, коментира Таойзи Енда Кени от  Съвета по изкуствата на Ирландия.

Свързани заглавия:

Първите награди „Карнеги” бяха връчени на Робърт К. Маси и Ан Енрайт

„Събирането“ тук

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …