Начало / Любопитно / Списъкът на Дейвид Балдачи със задължителни книги

Списъкът на Дейвид Балдачи със задължителни книги

Не са много авторите, чиито имена да са толкова популярни, когато става дума за забързано действие, мистерия и трилър, но със сигурност Дейвид Балдачи е един от първите, които изникват наум на любителите на този жанр. От публикуването на първия си роман “Абсолютна власт“ преди 18 години, неговите книги са излезли в тираж над 110 милиона копия по цял свят, а това му осигури място в световната зала на славата на авторите на криминална литература. За Балдачи жанрът не е от особено значение. Миналата година той навлезе и в дебрите на фентъзито и тийн романите с „Довършителката“, а освен това има написана и семейна драма – „One Summer“. Самият писател признава, че за него е важно историята да е вълнуваща, за да се захване с нея. Сайтът thereadingroom.com предложи на почитателите на Балдачи неговия списък със задължителни четива.

Ето го:

„Passage of Arms“ от Ерик Амблър

Забързан трилър, който разказва за откриването на товар с оръжия, забравен в джунглата на комунистическа Малайзия. Романът е построен върху три свързани една с друга истории. Книгата е комбинация от наистина добри попадения на чувство за хумор, политически и социални обрати, малко военни действия и описания на наистина жизнени герои и екзотични места.

 „Аз, детективът“ от Нелсън Демил

Един от най-забавните трилъри писани някога. Това е първата книга от серията за детектив Джон Кори. Демил запознава читателите и с любимия си северен бряг на Лонг Айланд, където екзотичната природа е ням свидетел на много опасни тайни. Опитен и проницателен нюйоркски детектив, Кори търси истината, която се крие зад брутално двойно убийство. Романът е изпълнен с характерното за Демил късащо нервите напрежение и остър хумор.

„Непознати във влака“ от Патриша Хейсмит

Хайсмит (1921-1995) е класик на американския криминален роман, специалист по абнормното поведение у човека в един свят без морални устои. Романът е нейният дебют, публикуван през 1950 г. Разказва историята на двама мъже, архитект и психопат, които се срещат случайно в купето и си „разменят“ убийства.  През 1953 г. е филмиран с невиждан успех от Хичкок.

 „Невинен до доказване на противното“ от Скот Търоу

Според критици и читатели  този роман преобразява завинаги жанра на съдебния трилър и печели световна известност. С шумен успех е приета и екранизацията по книгата с участието на Харисън Форд. С прецизния гений на практикуващ адвокат „бащата на съдебния трилър” Скот Търоу прави дисекция на съвършеното престъпление, за да зададе болезнения въпрос: ако не успеем да открием истината, ще възтържествува ли справедливостта?

 „Шпионинът, който дойде от студа“ от Джон Льо Каре

Романът поставя началото на серията на Льо Каре за шпионажа по времето на Студената война. Още с публикуването си се превръща в световен бестселър и попада в Топ 100 на най-добрите романи за всички времена на сп. „Тайм“. “Publishers weekly” пък го определя като най-добрия шпионски роман, писан някога. През 1965 г. режисьорът Мартин Рит го филмира с Ричард Бъртан в главната роля.

„Хладнокръвно“ от Труман Капоти

„Хладнокръвно“ е документален роман, който издига Капоти на най-високото стъпало на американската литература и дори за писател от неговия ранг се превръща в жалон – всяка негова книга вече ще се съизмерва с „Хладнокръвно“. Произведението е забележително също с това, че се превръща в образец на документално-художествената проза и поставя в световен мащаб началото на нов жанр – true crime. Завладяващият разказ на Капоти навлиза в непознати дълбини на престъпния ум и запознава читателя с психологическите и емоционалните аспекти на безсмисленото избиване на едно семейство в сърцето на Америка.

„Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис

„Мълчанието на агнетата“ се определя от критика и читатели като най-успешния психотрилър за последните 25 години. Още с появата си през 1988 г. той оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в еталон за жанра. Оттам насетне трилърите неминуемо се сравняват с него, а злодеите – с Ханибал Лектър. Докато разследва сериен убиец, стажантката от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Този мъж се казва д-р Ханибал Лектър – бивш психиатър с необичайни вкусове и повишен интерес към мрачните кътчета на човешкия ум. Книгата е филмирана с Антъни Хопкинс в главната роля и печели  5 награди „Оскар“, като е номиниран в 7 категории, което го прави  един от най-добрите филми на всички времена.

„Дракула“ от Брам Стокър

Написан в края на миналия век, романът „Дракула“ е считан за един от най-добрите образци на „готическата“ литература на ужаса и късния романтизъм. Подхванато много скоро от кинематографията, това име добива такава мрачна известност, че се превръща едва ли не в синоним на „вампир“. За основа и първообраз на автора е послужила действително съществувалата през късното средновековие личност на трансилванския владетел Дракула, останал легендарен както с набезите си срещу турците, така и с жестокостите си спрямо поданиците му.

„Ловът на Червения октомври“ от Том Кланси

Това е дебютният роман в уникалната кариера на един от най-големите майстори на военния трилър Том Кланси.Романът излиза през 1984 г. и разказва за следователя на ЦРУ Джак Райън и група военноморски офицери, които се опитват да откраднат съветска ядрена подводница. Книгата и до днес си остава сред най-добрите романи на Кланси. Във филмовата версия на режисьора Джон Мактиърнън  участват Алек Болдуин и Томас Арана.

„Ферма за трупове“ от  Патриша Корнуел

Това е петата книга от поредицата за съдебния лекар д-р Кей Скарпета. Този път тя се изправя срещу убиец на 11-годишно момиченце. Разследването в началото изглежда лесно, докато не стига… до Фермата за трупове…

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …