Начало / България / В навечерието на „Св. Валентин“ излиза книга за взаимоотношенията между Габе, Багряна и Боян Пенев

В навечерието на „Св. Валентин“ излиза книга за взаимоотношенията между Габе, Багряна и Боян Пенев

В навечерието на 14 февруари издателска къща „Персей“ ще издаде книгата „Обич безумна и свята“, осветяваща взаимоотношенията в любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев. В томчето са включени и техните любовни шедьоври. Официалната премиера  на книгата ще е от 17,30 ч на 10 февруари в къщата музей „Вапцаров“ в столицата (на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37, където е бил последният дом на поета).

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна „Сказка за Бретан“ (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

Две вечни съперници в литературата и живота – такива са най-големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми. Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев. Мъжът, който двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове – те са сред шедьоврите на българската любовна поезия.

Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе, Боян Пенев неочаквано умира.

Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.

В книгата за пръв път се публикува и документ относно участието на Багряна в делото срещу Никола Вапцаров, информират издателите. Той е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет, Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата.

Томчето, изготвено с луксозна твърда подвързия и десетки илюстрации, спечели конкурс на Министерство на културата. Съставител на „Обич безумна и свята“ е Людмила Габровска, а художник – Ралица Денчева.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …

Един коментар

  1. Звучи много интересно. Дано е професионално, обективно и безпристрасно.