Начало / Читатели / „Вила с басейн“ от Херман Кох (ревю)

„Вила с басейн“ от Херман Кох (ревю)

Златина ПЕТКОВА

„Вила с басейн“ е заглавие обява. Такава, каквато можете да прочетете, докато търсите идеалното място за лятната си почивка. Създава усещане за спокойствие, слънце и много смях, отразен във водните пръски.

Още първите редове от романа на Херман Кох обаче разкриват на наивния читател измамата, на която е станал жертва. Вместо обещаната ни приятна отмора на шезлонг край огромен басейн, ние се оказваме въвлечени в мрачно пътешествие из ума и живота на личния лекар Марк Шлосер. Той става наш гид, който ни разхожда из спомените, страховете, съмненията и решенията си.  Качва ни безмилостно  на влакчето на собствения си ужас, оставяйки ни почти без дъх.

И точно, когато въздъхваме с облекчение, че идва краят на тази кошмарна ваканция, която се молим никога да не се случва на нас самите, усещаме симптомите на болестта. Късно е. Късно си даваме сметка, че в мига, когато не лекарят, а бащата Марк , извършва биопсията на  Ралф Майер, в същия този момент той заразява и нас. Прави мъничък, почти незабележим разрез, през който обаче свободно да премине и даде разсейки вирусът на всички онези въпроси, които сме се страхували да си зададем.

Разболявайки ни, героят на Кох си тръгва, без да ни даде рецепта.   Оставя ни сами да се мъчим да открием отговорите – лечение  на питания като: „Имам ли право да премахна негодната партида, ако тя е от човеци?“, „Отрича ли природата хомосексуализма?“, „Болест ли е педофилията ?“ , „Кой дълг е по-голям – лекарският или бащиният ?“.

А дали ще успеем да се излекуваме наистина или ще си измислим някаква поддържаща терапия, това зависи изцяло от нас и от способността ни да се борим с всичко, излязло от кутията на Пандора, защото добрите писатели не дават решения, те просто открехват капака.

„Вила с басейн“ тук

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …