Начало / Автори / Рилке: Едно човешко същество да обича друго – това е може би най-трудната задача

Рилке: Едно човешко същество да обича друго – това е може би най-трудната задача

Представяме ви писмо на Райнер Мария Рилке от 1904 г., в което той пише за любовта и младите хора. Писмото е част от кореспонденцията му с  19-годишния студент Франц Ксавие Капус (бъдещ поет), публикувана в книгата „Letters to a Young Poet“. Писмото е публикувано в brainpickings.org.

„Да обичаш е хубаво, защото любовта е трудна. Едно човешко същество да обича друго – това е може би най-трудната задача, най-тежкият тест. Работа, пред която всяка друга работа изглежда като обикновена подготовка. Поради тази причина младите хора, които са все още начинаещи във всичко, не могат да познават любовта. Те трябва да се научат. С цялата си сила и характер те трябва да се научат да обичат.

Но времето за учене е дълго. Дълго и самотно. В началото любовта не означава да се предадеш. Тя изисква първо да създадеш от себе си един цял и завършен свят. За какво би послужил един съюз, ако нито едно от нещата, които се свързват, не е завършено само по себе си?

Само в този смисъл, на постоянна работа върху себе си, удари с чука ден и нощ, младите могат да опознаят любовта. Отдаването на друг, без да си свършил работата по себе си, не е за тях. Да устоиш на изкушението и да продължиш да работиш върху себе си е може би най-голямата жертва, която едно човешко същество може да направи.“

Хайнрих Мария Рилке е австрийски поет, роден през 1875 г. Роден е в Прага, но пише главно на немски език. Представител е на модернизма. Смятан е за един от най-важните поети в края на XIX и началото на XX век. На български е публикувана книгата му „Записките на Малте Лауридс Бриге“. Умира през 1926 г.

Свързани заглавия
Рилке: Възможно ли е да си смятал, че трябва да наваксаш онова, което се е случило, преди да си се родил

„Записките на Малте Лауридс Бриге” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

271941977_1654054304933992_2760267913472093063_n

Книгите са естествената ни компания в студеното време

Вдъхновяващи и сгряващи сюжети за зимните месеци Празниците останаха вече само спомен, макар че на …