Начало / Свят / Книга на Волтер против религиозния фанатизъм е бестселър във Франция

Книга на Волтер против религиозния фанатизъм е бестселър във Франция

Книга на Волтер за толерантността и против религиозния фанатизъм се изкачи в челните позиции на бестселър ранглистите във Франция, съобщи информационна агенция „Асошиейтед Прес“. Става въпрос за „Treatise on Tolerance“, публикувана за първи път преди повече от 250 години. Изданието придоби отново популярност след кървавите атентати от 7-9 януари, дело на радикални ислямисти.

Всичко започна на 7 януари тази година, когато беше атакувана редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“ заради карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед. Бяха убити служители и полицаи. Ударът беше признат от цял свят като атака срещу свободата на словото. След това беше ударен еврейски супермаркет. Бяха убити четирима заложници.

Трудът на Волтер, публикуван през 1763 г., описва процеса срещу Жан Калас, протестант, който убива сина си, за да го спре да приеме католицизма. Авторът пише текста във време на много изострени отношения между католици и протестанти в страната. Критиките срещу нетолерантността и фанатизма често присъстват в творчеството на френския писател.

Волтер със сигурност е издържал на теста на времето, но не се радва на популярността на други класици. Сега обаче френското общество изглежда преоткрива философа от Просвещението, живял във времена, които са силно различаващи се от днешните в някои аспекти, а в други са доста идентични.

Свързани заглавия
Волтер: Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив

„Кандид или оптимизмът“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …