На фокус
Начало / България / „Бягащият човек“ на Стивън Кинг излиза отново

„Бягащият човек“ на Стивън Кинг излиза отново

Един от най-популярните романи на Стивън Кинг – „Бягащият човек“, ще се появи отново в книжарниците. Първото издание на български беше преди повече от 10 години. Новото ще излезе в средата на февруари с логото на „Ибис“, като преводът сега е дело на Адриан Лазаровски. В книгата е включено есето „Колко бе важно да бъда Бакман”, в което Стивън Кинг разказва за писателското си алтер его Ричард Бакман.

Познавачите считат именно „Бягащият човек“ за романа, предсказал бума на риалити предаванията и послужил за вдъхновение на безчет книги и филми като „Игрите на глада“. Книгата се появява през 1982 г. под псевдонима Ричард Бакман, след  като Кинг използва същото име и за „Дългата разходка“, „Гняв“, „Пътна мрежа“, „Проклятието“, „Отмъстителите и Огън“.

За разлика от повечето произведения на Кинг, които са издържани в жанра на свръхестествения ужас, „Бягащият човек” се родее с класически антиутопии като „Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли, „1984” на Джордж Оруел и „451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри.

Действието се развива в близкото бъдеще, когато в света властва анархия и глад, а огромна развлекателна компания примамва хората да участват в смъртоносни игри, предавани по телевизията. Бен Ричардс, главният герой на романа, участва в такава игра, за да спечели пари за лекарства за болната си дъщеря. Играта се казва „Бягащият човек“, където единствената цел на главния герой е да остане жив.

Бягащият човек“ тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …