Начало / България / Книгата, по която е правен „Мисис Даутфайър“ с Робин Уилямс, излезе на български

Книгата, по която е правен „Мисис Даутфайър“ с Робин Уилямс, излезе на български

Една от любимите дестки истории във Великобритания – „Мадам Даутфайър“ от Ан Файн вече е на българския книжен пазар. Книгата нашумя извънредно с филмовата си екранизация „Мисис Даутфайър“, в която Робин Уилямс направи една от най-незабравимите си роли. Изданието е на „Емас“.

В книжката малчуганите Лидия, Кристофър и Натали са свикнали с напрежението вкъщи. А разводът на родителите им определено не спомага за по-спокоен живот. Децата се лутат между майка си Миранда, обхваната от непостоянни настроения и избухливост, и баща си Даниел, актьор, който често остава безработен. Двамата са в открита война и не подбират средства, за да я спечелят. След раздялата Миранда е зарината с работа и решава да наеме детегледачка и на обявата отговаря Даниел, предрешен като милата, възрастна и малко ексцентрична мадам Дайтфайър.

В последните години авторката Ан Файн се утвърди като една от най-значимите фигури в литературата за деца и списъкът с награди и признания под името й не може да бъде по-красноречив: два медала „Карнеги“ и три пъти сред финалистите; награда за литература на „Гардиън“, две награди „Уитбред“ и на Британската асоциация на издателите, номинaция за медала „Ханс Кристиян  Андерсен“, награди от „Буклист“, Американската библиотечна асоциация, „Бостън Глоуб“ и много други. Тя е член на Кралското литературно общество, а през 2003 г. й е присъден Орден на Британската империя. От 2001 до 2003 г. е носителка на званието „Детски лауреат“, което я прави лице на детската литература във Великобритания.

„Мадам Дайтфайър“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …