На фокус
Начало / България / Книгата, по която е правен „Мисис Даутфайър“ с Робин Уилямс, излезе на български

Книгата, по която е правен „Мисис Даутфайър“ с Робин Уилямс, излезе на български

Една от любимите дестки истории във Великобритания – „Мадам Даутфайър“ от Ан Файн вече е на българския книжен пазар. Книгата нашумя извънредно с филмовата си екранизация „Мисис Даутфайър“, в която Робин Уилямс направи една от най-незабравимите си роли. Изданието е на „Емас“.

В книжката малчуганите Лидия, Кристофър и Натали са свикнали с напрежението вкъщи. А разводът на родителите им определено не спомага за по-спокоен живот. Децата се лутат между майка си Миранда, обхваната от непостоянни настроения и избухливост, и баща си Даниел, актьор, който често остава безработен. Двамата са в открита война и не подбират средства, за да я спечелят. След раздялата Миранда е зарината с работа и решава да наеме детегледачка и на обявата отговаря Даниел, предрешен като милата, възрастна и малко ексцентрична мадам Дайтфайър.

В последните години авторката Ан Файн се утвърди като една от най-значимите фигури в литературата за деца и списъкът с награди и признания под името й не може да бъде по-красноречив: два медала „Карнеги“ и три пъти сред финалистите; награда за литература на „Гардиън“, две награди „Уитбред“ и на Британската асоциация на издателите, номинaция за медала „Ханс Кристиян  Андерсен“, награди от „Буклист“, Американската библиотечна асоциация, „Бостън Глоуб“ и много други. Тя е член на Кралското литературно общество, а през 2003 г. й е присъден Орден на Британската империя. От 2001 до 2003 г. е носителка на званието „Детски лауреат“, което я прави лице на детската литература във Великобритания.

„Мадам Дайтфайър“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …