Начало / България / Пълен вариант на „Строителите на съвременна България“ ще излезе през февруари

Пълен вариант на „Строителите на съвременна България“ ще излезе през февруари

Ново издание по непознат досега ръкопис на емблематичната книга на Симеон Радев „Строителите на съвременна България“ предстои да излезе на българския книжен пазар. Очаква се книгата да се появи след 20 февруари с клеймото на „Скайпринт“ . Съставителството и редакцията е на Ива Борилкова и Цочо Билярски. Върху този вариант на ръкописа си Симеон Радев работи до края на дните си.

„Повече от век от излизането на „Строителите на съвременна България“ и половин век след смъртта на Симеон Радев той продължава да ни изненадва. Оказа се, че неговият архив крие невероятни съкровища за българската история, култура и духовност. За пореден път читателите ще се докоснат до един от поредните шедьоври, пръкнал се от непознатите му ръкописи. Това, което почитателите на този най-виден след Иван Вазов и непосредствен продължител на Захарий Стоянов, български писател, историк и мемоарист е една истинска сензация, останала скрита сред прашните папки на Симеон-Радевия архивен трезор. Върху ръкописа на двете си книги, оформили този самостоятелен том на „Строителите“ полуслепият им вече автор работи до самата си смърт. С тях той определено завършва тази неповторима летопис на неговата Съвременна България. Първата книга „Произходът на съвременна България“ представлява едно въведение или по-точно казано, по думите на самия Симеон Радев, „увод“ към „Строителите“. Целта му е да покаже приемствеността на личности и на идеи от времето на Българското възраждане в следващия следосвобожденчески период. С майсторското перо на Симеон Радев пред нас израстват по един невероятен и неповторим начин пълнокръвните и автентични образи на титаните на нашата национална революция Васил Левски, Георги С. Раковски, Любен Каравелов и Христо Ботев. С тази книга Симеон Радев за пореден път ни изненадва като ювелирен и оригинален разказвач, а и преди всичко като задълбочен биограф и познавач на живота и делото на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

Втората книга „Руско-българският конфликт и дипломацията (1886 – 1887 г.)“, представлява също завършено изследване върху този все още недостатъчно осветлен период от нашата история. Това, което тук прави впечатление е, че изследването е изградено главно на основата на недостъпни и непознати за българските изследователи чуждестранни документи“, споделя Цочо Билярски.

Симеон в Радев е роден на 19 януари 1879 г. в Ресен, Македония. Учил е в българските училища в Ресен, Охрид и Битоля. Завършва френския лицей „Галата-Сарай“ в Цариград и право в Женева. Работи като журналист във „Вечерна поща“, заедно с Александър Балабанов през 1905 г. издават сп. „Художник“. През 1911 г. основава всекидневника „Воля“ – това е и времето, когато излиза капиталният му труд „Строителите на съвременна България“. След журналистиката се отдава на дипломатическа дейност. Радев е осъден на забвение в годините на социализма. В архива на БАН  се съхраняват много негови текстове, които едва сега започват да виждат бял свят. Умира в София. Последните му думи са: „Дадох ли нещо на България?”. Бил е масон.

Свързани заглавия

Две ценни изследвания на Симеон Радев излизат в поредицата „Забравените българи”

Картини на съпругата на писателя Симеон Радев могат да се видят в двореца в София

В Македония издигнаха паметник на Симеон Радев

Правителството на Македония свали скулптурата на Симеон Радев

Излиза „заключена“ книга на Симеон Радев

Книги от Симеон Радев тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …