Начало / Читатели / „Скитник в непознати селения” от Джон Конъли (ревю)

„Скитник в непознати селения” от Джон Конъли (ревю)

Флорика ВЕЛЕВА 

Влезте в произволно избрана от вас книжарница. Разходете се между лавиците, покрити с невъобразимо количество книги, различни по жанр, калибър и претенции. Ако притежавате вродените сетива на ловец  в „горите на измислицата” никакви уловки няма да укрият от наблюдателните ви очи най-благородните екземпляри. Ако не сте постигнали това умение, знайте, че имате още много за бродене из необятни и непознати селения.

Добре е също така да не забравяте, че фанатичният човешки устрем към съвършенство най-често завършва с грехопадение. И че книгите могат да пренаписват света със светлина, но и с мрак. Дори можете да усетите ужасяващият му поглед, вперен във вас. Гледа ви от корица с надпис: „Скитник в непознати селения”, скрит в сенките на примамливи старинни томове с кожена подвързия.Приканва ви към изкушенията, за които разказва – за неистова любов към книгите, за обсебеност, за величествен старинен дом, превърнат в огромна бибилиотека, за загадъчно изчезване и мистерии, които определено не вещаят хепиенд. И как иначе, когато  причината за всичко това е неуловима и страховита книга, „по-скоро шепот за книга”, чийто автор е самият …

„Скитник в непознати селения” е неоготика, написана от майстор на писането с чувство за мярка в ужаса. Тайнствен шепот за тъмната природа на вроденото ни любопитство пред необяснимото и неназовимото. За пагубната сила на знанието. За възможността словото да не е в началото, а в края.

„Скитник в непознати селения” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …