Начало / България / Людмила Миндова ще представи „Тамбос“ в „Хеликон Пловдив – Център“

Людмила Миндова ще представи „Тамбос“ в „Хеликон Пловдив – Център“

Преводачката-поетеса Людмила Миндова ще представи втората си стихосбирка – „Тамбос“. Това ще се случи в“Хеликон Пловдив – Център“ на 28 януари от 18,15  часа.

Миндова е родена през 1974 г. в Русе. Като докторант към Катедрата по славянски литератури на СУ „Св. Климент Охридски” през 2005 г. защитава дисертация върху хърватската барокова поетика и творчеството на Иван Гундулич (1589-1638). Литературоведските й интереси са в областта на барока и постмодернизма в балканистичен и славистичен контекст.  Тя става известна с преводите си на балкански автори като Данило Киш, Дубравка Угрешич, Симо Мраович, Йосип Ости и др. През 2010 г. в издателство „Сиела” излиза стихосбирката й „Блус по никое време”, а година по-късно излиза литературоведското й изследване: „Гласът на барока – Иван Гундулич и хърватската барокова норма“.

„Людмила Миндова пише на ръба на личното и политическото, в тази точка на болезнено срещане, което май е единственото възможно писане днес и тук. Тук, където „историята дерайлира отгоре ми“, където „разпродават детството ми на безценица тези, които“… Гневност и крехкост, уязвимост и съпротива има в тази етика и поетика, повече средноевропейска, отколкото наша. И още – внезапни чудеса на всекидневието като в любимото ми късо стихотворение „Облак“, казва за нея Георги Господинов.

„Тамбос“ тук

Още книги от Людмила Миндова тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …