Начало / България / Людмила Миндова ще представи „Тамбос“ в „Хеликон Пловдив – Център“

Людмила Миндова ще представи „Тамбос“ в „Хеликон Пловдив – Център“

Преводачката-поетеса Людмила Миндова ще представи втората си стихосбирка – „Тамбос“. Това ще се случи в“Хеликон Пловдив – Център“ на 28 януари от 18,15  часа.

Миндова е родена през 1974 г. в Русе. Като докторант към Катедрата по славянски литератури на СУ „Св. Климент Охридски” през 2005 г. защитава дисертация върху хърватската барокова поетика и творчеството на Иван Гундулич (1589-1638). Литературоведските й интереси са в областта на барока и постмодернизма в балканистичен и славистичен контекст.  Тя става известна с преводите си на балкански автори като Данило Киш, Дубравка Угрешич, Симо Мраович, Йосип Ости и др. През 2010 г. в издателство „Сиела” излиза стихосбирката й „Блус по никое време”, а година по-късно излиза литературоведското й изследване: „Гласът на барока – Иван Гундулич и хърватската барокова норма“.

„Людмила Миндова пише на ръба на личното и политическото, в тази точка на болезнено срещане, което май е единственото възможно писане днес и тук. Тук, където „историята дерайлира отгоре ми“, където „разпродават детството ми на безценица тези, които“… Гневност и крехкост, уязвимост и съпротива има в тази етика и поетика, повече средноевропейска, отколкото наша. И още – внезапни чудеса на всекидневието като в любимото ми късо стихотворение „Облак“, казва за нея Георги Господинов.

„Тамбос“ тук

Още книги от Людмила Миндова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …