Начало / Свят / Дневникът на затворник от „Гуантанамо Бей“ излезе на книжния пазар

Дневникът на затворник от „Гуантанамо Бей“ излезе на книжния пазар

Дневникът на задържания в американския лагер за политически затворници „Гунтанамо Бей“, Мохамеду Улд Слахи, излезе на книжния пазар, съобщи thebookseller.com. Творбата, озаглавена „Guantanamo Diary“, беше публикувана едновременно в 16 страни, включително САЩ и Обединеното кралство. Издателство е „Canongate“.

Дневникът на Слахи ще бъде публикуван и на части в печатните броеве на британския вестник „Гардиън“. Издателите на книгата стартираха и сайт, посветен на нея – GuantanamoDiary.com. На уебстраницата ще бъдат качени интервюта с Нанси Холандър, адвокат на Слахи. Тя ще опише своята 7-годишна борба за това дневника на нейния клиент да стане достъпен за широката общественост. Ще бъдат включени още интервюта с Лари Симс, редактор на книгата, и брата на Слахи, Яхдих.

Откъси от книгата са записани в аудио формат от известни личности като турската писателка Елиф Шафак и английския актьор Колин Фърт.

Мавританецът Слахи е роден през 1970 г. Той е в лагера за политически затворници в Куба от 2002 г. Макар никога да не е обвинен в нищо от САЩ, той все още е задържан там, въпреки че федерален съдия да разпорежда неговото освобождаване. Слахи научава английски за 3 години от надзирателите. По това време започва да документира спомени от живота си и да описва преживяното в затвора. През годините е жертва на най-различни форми на насилие, включително изолация, побой, сексуални унижения, смъртни заплахи и инсценирано отвличане.

Свързани заглавия
Дневникът на затворник в „Гуантанамо Бей“ ще бъде публикуван в началото на 2015 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …