Начало / Интервюта / Андреа Хирата, автор на „Воините на дъгата“: Не знам кой изпрати ръкописа ми в издателството

Андреа Хирата, автор на „Воините на дъгата“: Не знам кой изпрати ръкописа ми в издателството

Андреа Хирата е индонезийски писател, роден през 1982 г. Става известен с автобиографичния си роман „Воините на дъгата“, публикуван вече и на български. Творбата има 3 продължения – „Sang Pemimpi“, „Edensor“ и „Maryamah Karpov“. „Воините на дъгата“ е продадена в над 5 милиона копия само в Индонезия. Любопитен факт за Хирата е, че неговите родители са сменяли името му 7 пъти, когато е бил малък. Представяме ви интервю с Хирата, дадено за taz.de.

–––––

„Воините на дъгата“ е най-успешната индонезийска книга за всички времена. На какво се дължи успеха на книгата?

–          Моята книга е толкова успешна, защото е истинска и реална история. Много читатели успяха да се идентифицират с героите. Темите са универсални: детство, семейство, образование.

Предполагам, че получавате много отзиви.

–          О, да! Стотици писма, имейли, съобщение. Много хора ми пишат как са докоснати от книгата. Но получавам и критики. Някои казват, че книгата ми е скучна, а други, че няма литературна стойност, защото е просто автобиография.

В началото не сте имали намерение да публикувате книгата, нали

–          Написах този роман през 2005 г. Идеята беше да бъде просто подарък за моите бивши учители – главните герои в историята. Исках да изразя благодарността си за всичко, което са ме научили.

Как книгата стигна до издател?

–          Някой е изпратил копие на издател, който е решил, че книгата си заслужава да се отпечата и разпространи. Всичко стана по случайност. Впоследствие работих няколко месеца за адаптирането на историята за широката публика.

И не знаете кой е изпратил ръкописа?

–          Не. Вероятно мой приятел, но как се е случило всичко все още не знам.

А сега творбата е преведена на 25 езика.

–          Да. Продава се в Унгария, Испания, Португалия, Холандия, САЩ. Наистина съм голям късметлия.

Сега родното ви място, Белитунг, е популярна туристическа дестинация.

–          Да, не само заради книгата ми, но и заради филма по нея от 2008 г. Филмът е чудесен и дори беше показан на фестивала „Берлинале“ през 2009 г. В него виждаме плажовете на Белитунг и местната култура. Това привлече интереса на много туристи. Туризмът е нещо важно за нас, защото животът в моя роден край все още е много тежък. Много хора работят в мините за калай. Туристическият сектор обаче се разраства. Все повече хора работят там. Трябва да използваме това. Индонезия е страна богата с природни ресурси. Има много нефт, природен газ, калай и мед.

Какъв щяхте да бъдете, ако не бяхте станали учител и впоследствие писател?

–          Със сигурност щях да работя в мините. Както баща ми, неговия баща и бащата на дядо ми.

Образованието напълно промени живота ви, нали?

–          Да, образованието обърна всичко на 180 градуса.

След като беше отпечатана книгата ви, как се разпространи в индонезийските книжарници. Вашата страна се състои от много острови. Как се разпространяват книгите?

–          Индонезийската издателска индустрия се разви много през последните години. Много нови книжарници отвориха врати в страната. Затова не бива да се изненадвате, че от моята книга са продадени 5 милиона копия. Все пак има близо 260 милиона индонезийци. Младите хора искат да четат и да се образоват. Икономиката също расте. Все повече хора четат. Книжарниците се развиват. Има и онлайн книготърговия. Уличната търговия на книги също е фактор.

Възнамерявате ли да пишете още автобиографични истории?

–          Да, пиша най-добре за неща, които вече съм изпитал.

 „Воините на дъгата“ тук

Прочетете още

larger

Продадоха любовно писмо от Екзюпери на търг за четвърт милион евро

Илюстрация на Антоан дьо Сент Екзюпери, представяща неговия най-известен персонаж върху малката му планета и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *