Начало / Свят / Оксфордското академично издателство забранява на авторите си да използват думи, свързани със свинското

Оксфордското академично издателство забранява на авторите си да използват думи, свързани със свинското

Оксфордското академично издателство е забранило да използват думи, които се асоциират със свинското месо. Целта е да се избегне евентуална обида срещу мюсюлмани и евреи, съобщи британския „Телеграф“.

В една от програмите на „Радио 4“ водещият е цитирал писмо, изпратено от издателството да автор, който подготвял в момента книга за тийнейджъри.

„Сред условията, поставени на този автор, е и следното: да не се споменават думи като прасета, наденици, кървавици, или такива, които могат да бъдат асоциирани със свинско месо“, споделил водещият.

В дискусията се включил и парламентарист, който изповядва исляма. Той заявил, че това пълна безсмислица.

Ето и позицията на издателството:

„Образователните ни материали се разпространяват в над 150 държави. Трябва да се съобразяваме с редица културни различия и чувствителни теми. Правилата ни се менят в зависимост от мястото, където ще се продават нашите издания, и са продиктувани единствено от желанието ни да гарантираме най-широка публика. Културните табута не бива да застават на пътя на знанието, което е нашата основна цел“.

Прочетете още

Mishel Obama Moiata Istoria 3D korica

„Софтпрес“ е българският издател на „Моята история“, автобиография на бившата Първа дама на САЩ Мишел Обама, световен бестселър №1

Аз съм обикновен човек, озовал се на необикновено пътешествие. Споделям своята история с надеждата да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *