Начало / Интервюта / Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Мишел Уелбек: Нека говорим за свобода, а не за провокация

Френският канал „Canal +“ излъчи кратко интервю с писателя Мишел Уелбек. В него авторът коментира терористичния акт над сатиричното списание „Шарли ебдо“. Интервюто е взето миналата седмица, но от френската медия са решили да изчакат с излъчването предвид обстоятелствата.

Новата книга на Уелбек, „Soumission“, излезе в деня на убийствата. На корицата на броя от миналата седмица беше карикатура на писателя, на която той казва: „През 2015 г. ще ми изпадат зъбите. През 2022 г. ще празнувам Рамадан“. Романът показва Франция под законите на Шариата.

Уелбек е бил приятел с един от убитите карикатуристи, Бернар Мари. През сълзи, запитан от водещия дали се присъединява към инициативата „Ние сме „Шарли ебдо“, той отговаря:

„Да, аз съм Шарли. За първи път някой, когото харесвам, е убит. Той беше мил човек. Трябваше да вземем участие в дебат през март, защото той щеше да публикува книга.“

Уелбек напусна Париж и спря промотирането на творбата си. Творбата обаче няма нужда от реклама – тя предизвика отзвук в цял свят и е най-поръчваната книга в „Амазон Франция“.

„Спрях промотирането на „Submission“, защото в момента на искам да говоря за книгата си. Сега съм болен, наистина не съм в добра форма“, сподели авторът.

Премиерът на Франция, Манюел Валс, разкритикува книгата и нейния автор. Той заяви, че Франция не е нетолерантна и наситена с омраза като Мишел Уелбек.

„Моята книга не е ислямофобска. Но мен ме интересува мнението на моите близки, на моите читатели. Няма значение какво казва Манюел Валс. “

Запитан, дали се определя като провокатор, Уелбек отвърна:

„Нека говорим за свобода, а не за провокация. Би било много по-лесно. Свободата често е провокативна. Тя не е възможна без доза провокация. Не искам хората да ми казват, че съм свободен, а след това да ми говорят за отговорност. Няма ограничение на свободата на изразяване.“

Уелбек, наричал в миналото исляма „най-глупавата религия“, каза още:

„Честното четене на Корана не може да доведе до джихадизъм. Трябва много изкривена и болна гледна точка, за да се случи това. “

Свързани заглавия

Мишел Уелбек няма да промотира новия си роман, напуска Париж

Мишел Уелбек: Реално е Франция да бъде управлявана от ислямско правителство

Мишел Уелбек отново провокира – представя Франция с президент мюсюлманин в новия си роман
Мишел Уелбек: Моралният характер на хората е зададен и остава фиксиран до смъртта им
Излиза нов предизвикателен роман на Уелбек

Книги от Мишел Уелбек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …