Начало / Критика / Даниел Келер: Загиналите от „Шарли Ебдо“ са герои, паднали в името на борбата за свобода

Даниел Келер: Загиналите от „Шарли Ебдо“ са герои, паднали в името на борбата за свобода

Думите масонство и свободни зидари винаги са будили нееднозначен интерес. Негативната представа за хората, принадлежащи към тази организация, е доминираща за мнозина. Често те са наричани „кукловодите на света“ и обвинявани за всички злини на земята. Представяме ви текста на Даниел Келер, Велик майстор на Великия Ориент на Франция, публикуван на mediapart.fr със заглавие „“La démocratie en danger“ (Демокрацията е в опасност).

––––––––––––

Сряда вечерта е и хората се стичат към площада на Републиката в Париж, както и във всички големи градове във Франция, където хиляди граждани съвсем спонтанно се събират, за да заявят категорично, че последната дума никога не е на варварството. В момент, в който си задаваме въпроси за разслоението на обществото, единството, изразено в общата скръб по тази смърт, доказва, че привързаността към идеалите на демокрацията не е само на думи, но и че хората не са готови да се откажат от правата си.

Тогава демокрацията е в опасност –  когато атакуваш една от основните й ценности, тази на свободата на печата. Това е още по-вярно, когато си присвояваш правото да правиш карикатури, за които няма никаква граница на осмиване. Поради своята корозивна мощ карикатурата изобразява естествено демокрацията, като отмъщение на всички страхове, на които е позволено да се смеем и това е някаква форма на ерес. Но тази последната не е формата на съвременния нечестивец, напротив, това е формата на последното въплъщение на свободата, в чието име никаква норма или вяра не са недосегаеми.

Демокрацията е дъщеря на хуманизма,  противно на варварщината, която залива сляпо много страни в кръв. В момента, в който човешкият гений позволи да се готвим да завоюваме Марс, как не можахме да предвидим ужаса на един древен варварски акт, който чука на вратата ни? Това би означавало, че сме забравили, че фанатизмът е константа в човешката история, че става дума за касапи от Инквизицията, за нацистко варварство, наричано днес тероризъм.

Фанатизмът изисква нова форма на съпротива, нов вид война, без лица и без бойно поле. Това е необходимо за утвърждаване на нашите принципи и за да не отстъпим пред диктата на насилието: за да може силата на един молив да предизвика оръдието и да доведе до триумфа над варварството.

Става дума да се покаже, че цивилизацията на човешките права и свободи, по силата на нейните еманципирани основни принципи, и разширяването на обхвата на тези права и свободи, трябва да бъдат в състояние да победят враговете, като се откажат от омразата  в себе си. Само едно обединено и вярващо в бъдещето общество може да победи тероризма.

В момент, в който тероризмът инструментализира религията, няма нищо по-лошо от това, да се поддадеш на изкушението на миш-маша, да посочиш изкупителните жертви и от малкото да правиш обобщение за всички. Намирам, че е време ситуацията да се отпуши и да се приканят всички светски организации на страната, които са натоварени със задачата с опазването на необходимия климат във Франция, да дадат отпор и да работят за унищожаване на тероризма. Не е време за въздържание. Не като акт на отмъщение, а като съвместна работа, защото само заедно можем да защитим правата на различните вероизповедания. В противен случай терористите ще са тези, които ще спечелят войната, която са ни обявили.

И да не забравяме, че членовете на „Шарли Ебдо“, срещу които преди време беше проведен съдебен процес за светотатство, са герои, паднали в името на борбата за свобода, с единствено оръжие моливът и свободата на мисълта!

Свързани заглавия

Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

ПЕН клуб Турция: Днес всички ние сме „Шарли ебдо“ (реакции) 

Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша

Три големи медийни групировки ще помагат на оцелелите журналисти да продължат издаването на „Шарли ебдо“

Арабски и френски издатели се обединиха срещу терористичния акт над „Шарли ебдо“

Салман Рушди и Халед Хосейни осъдиха убийствата на френските журналисти
Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма
„Стършелите”: Редакциите са храм на свободата
Христо Комарницки: Дано поне извънземните имат чувство за хумор и харесват как ги рисуваме

 Книги за масонството тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …