Начало / Свят / Холандски фотограф ще прави изложба със снимки на четящи в метрото

Холандски фотограф ще прави изложба със снимки на четящи в метрото

Холандският фотограф Рейниър Геритсън е решил да докаже, че четенето не е отживелица с нова изложба. В началото на февруари той ще представи експозицията си „Последната книга“ в нюйоркската глаерия „Джули Сол“. Геритсън прекарал седмици, правейки портрети на всеки, четящ в подземната железница на града. Той не се ограничил само с хартиени издания, но има и цяла фотосесия на хора, четящи на електронни четци и телефони.

„Беше уникално преживяване. Факт е, че има промяна в поведението на хората и този прекрасен феномен – четенето, изчезва. Исках да го документирам“, каза фотографът са интернет изданието „Слейт“.

Той признава, че никога не е искал разрешение от своите обекти да бъдат заснемани, но въпреки това нюйоркчани се оказали много сговорчиви, дори когато изненадващо се озовавали на фокус. За по-подозрителните читатели той носел и малка брошурка, с която обяснявал своя проект.

„Бях написал, че книгите бавно и полека изчезват и се заменят с електронни устройства като iPad и Kindle. След като прочетяха това, винаги получавах усмивка и разбиране“, казва артистът.

Фотографиите са сумарно в продължение на 13 седмици за период от три години. Геритсън прекарвал пълен работен ден – от 8 до 19 часа в метрото.

„Исках да снимам всяка книга за това време. Сигурно снимах хиляди. Щраках всеки път, когато видех някой с книга. Бях учуден от голямото разнообразие на заглавия, които се четат в метрото. Снимах и тези с електронни книги – но ми се стори много скучно. Хартиените книги са далеч по-вълнуващи“, допълва той.

Произведенията му вече са достъпни и на книга.

Прочетете още

50906953_2223181614587138_2498911697658445824_n

Финал на кампанията за най-дълго любовно писмо в България за 2019 г.

Ден преди финала сме на романтичната кампания за написване на най-дългото любовно писмо в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *