На фокус
Начало / Свят / Холандски фотограф ще прави изложба със снимки на четящи в метрото

Холандски фотограф ще прави изложба със снимки на четящи в метрото

Холандският фотограф Рейниър Геритсън е решил да докаже, че четенето не е отживелица с нова изложба. В началото на февруари той ще представи експозицията си „Последната книга“ в нюйоркската глаерия „Джули Сол“. Геритсън прекарал седмици, правейки портрети на всеки, четящ в подземната железница на града. Той не се ограничил само с хартиени издания, но има и цяла фотосесия на хора, четящи на електронни четци и телефони.

„Беше уникално преживяване. Факт е, че има промяна в поведението на хората и този прекрасен феномен – четенето, изчезва. Исках да го документирам“, каза фотографът са интернет изданието „Слейт“.

Той признава, че никога не е искал разрешение от своите обекти да бъдат заснемани, но въпреки това нюйоркчани се оказали много сговорчиви, дори когато изненадващо се озовавали на фокус. За по-подозрителните читатели той носел и малка брошурка, с която обяснявал своя проект.

„Бях написал, че книгите бавно и полека изчезват и се заменят с електронни устройства като iPad и Kindle. След като прочетяха това, винаги получавах усмивка и разбиране“, казва артистът.

Фотографиите са сумарно в продължение на 13 седмици за период от три години. Геритсън прекарвал пълен работен ден – от 8 до 19 часа в метрото.

„Исках да снимам всяка книга за това време. Сигурно снимах хиляди. Щраках всеки път, когато видех някой с книга. Бях учуден от голямото разнообразие на заглавия, които се четат в метрото. Снимах и тези с електронни книги – но ми се стори много скучно. Хартиените книги са далеч по-вълнуващи“, допълва той.

Произведенията му вече са достъпни и на книга.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …