На фокус
Начало / България / Сборник разкази на нобелистката Алис Мънро излиза за пръв път на български

Сборник разкази на нобелистката Алис Мънро излиза за пръв път на български

За първи път на български език ще излезе книга от носителката на Нобелова награда за литература за 2013 година Алис Мънро. Издателство „Сиела“ ще зарадва читателите със сборника разкази „Само живот“, който Мънро сама  обяви  за последената си книга. В него основна тема е как хората използваме шансовете, които животът ни дава, и дали съдбата на човек може да поеме по нов път заради случайно решение.

„Алис Мънро е известна като автор на разкази, но привнася толкова дълбочина, мъдрост и прецизност във всяка история, колкото и най-големите автори на романи”, се казва в мотивите на журито на Нобеловата награда.

Мънро е първият канадски носител на Нобеловата награда за литература, тринадесетата жена лауреат. С нейното отличе Шведската академия отличава за първи път разказа като жанр. Родена е на 10 юли 1931 г. в Уингам, провинция Онтарио. Баща ѝ има птицеферма, а майка ѝ е учителка. Още отрано тя решава, че ще стане писател. Първият ѝ сборник с разкази „Размерите на сянката“, е публикуван през 1950 г. докато е судентка в университета в Западно Онтарио. През 1963 г. се установява във Виктория, където отваря книжарница Munro’s Books, която става известна в Канада и в Съединените Щати.

Носителка е на множество международни награди, между които и „Букър“ през 2009 г. и Нобелова награда за 2013 г.

Свързани заглавия

Излезе сборник с разкази от Алис Мънро

Алис Мънро: Повечето писатели подценяват собственото си творчество

Алис Мънро: Четенето беше моят живот, докато навърших 30 години
Алис Мънро: Това, за което остана време, е да гледам през прозореца
Алис Мънро получи Нобелова награда за литература
Алис Мънро няма да пише повече

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …