Начало / Любопитно / “Черният” Джеймс М. Кейн

“Черният” Джеймс М. Кейн

Иво СИРОМАХОВ

В ученическите си години много харесвах Реймънд Чандлър. И сега много го харесвам, разбира се, той е един от любимите ми автори.

Но има един автор, който незаслужено е останал в сянката му и не е толкова популярен, а със сигурност е поне толкова добър писател, колкото Чандлър. Това е Джеймс М. Кейн.

Някои литературни критици смятат, че именно той е бащата на “черния роман”. Не зная дали е така, но и трите негови книги, които съм чел, са шедьоври.

Открих го с “Пощальонът звъни винаги два пъти”. Със сигурност сте гледали екранизацията от на Боб Рафаелсън с Джесика Ланг и Джак Никълсън в главните роли (сценарист е великият Дейвид Мамет!). Класически любовен триъгълник, в който излишният съпруг трябва да бъде убит.

Кейн е изумителен разказвач. Фразите му се помнят и те карат да ги препрочиташ, за да преживяваш удоволствието от текста отново и отново.

Убийство от любов е главната тема и в книгата “Двойна застраховка”. Романът е написан през 1936 г., а през 1944 г. е филмиран и сценарист на филма е… внимание!… самият Реймънд Чандлър. Филмът се превръща в истинско събитие и печели седем номинации за “Оскар”.

Няма да преразказвам сюжета, ще оставя това удоволствие на вас, само ще цитирам едно изречение, което винаги ме кара да ставам на крака и смирено да се възхищавам: “Под тънкия й копринен костюм се криеше тяло, което би влудило всеки мъж, затова не бях сигурен дали ще съм убедителен, когато заобяснявам колко висок е моралът в моя бизнес”

Но силата на Кейн не е само в криминалния жанр. Той е изключителен майстор и на психологическия роман. През 1941 година написва “Милдред Пиърс” – драматичната история на една красива еманципирана жена, разкъсвана между семейството си, страстите си, бизнеса и оцеляването.

Много красива книга, чудесно преведена от Елена Кодинова. Прочетете я, а след това вижте и сериала на HBO с Кейт Уинслет в главната роля.

От “Уикипедия” разбрах, че Джеймс М. Кейн е автор на още 14 романа. Ще стана жарък фен на издателството, което се заеме да ги преведе и издаде на български.

Повярвайте, заслужава си!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …