Начало / Интервюта / Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша

Умберто Еко: В момента сме във война и сме затънали до гуша

Италианският писател Умберто Еко даде интервю за популярния вестник „Кориере дела Сера“ по повод на новия си роман „Numero Zero“, който от днес е в италианските книжарници. Философът коментира и нападението на ислямски терористи срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“, довела до смъртта на 12 души. Еко заяви също, че Ислямска държава е със същата идеология като нацизма – „споделят апокалиптичното желание да завладеят света“.

„Не е коректно да говорим за мюсюлманите изобщо, когато коментираме тероризма. Също както не е правилно да се съди за християнството само по действията на Чезаре Борджия. Но можем спокойно да говорим за Ислямска държава и кажем, че тя е нова форма на нацизъм – и двете идеологии целят унищожение и имат апокалиптичното желание да завладеят света“, сподели Еко.

Авторът, чиято най-известна творба е „Името на розата“, коментира терористичния акт над „Шарли ебдо“:

„Това, което е сигурно, е че методите за водене на война се промениха. В момента сме във война и сме затънали до гуша. Същото е както когато бях малък по време на обсадата на Париж по време на Втората световна война. Страхувахме се от бомби всеки миг. Сега ситуацията с тероризма е същата“, твърди Еко, който публикува във вестник текст за опасностите от масовата миграция още преди 30 години.

„Докато намерим баланс, още много кръв ще се пролее. Написах го преди 30 години. Вече не става въпрос за италианци, които отиват в САЩ или Швейцария в търсене на успеха. Вече става въпрос за глобален проблем. Предстои да видим дали Западната цивилизация ще издържи. Днес тя е поставена в същата ситуация, в която е бил Древен Рим.“

Писателят предупреди, че не е изключени да възникнат проблеми покрай последния роман на Мишел Уелбек, „Soumission“, който показва Франция под ислямско управление.

„Имало е много инциденти в историята, свързани с книги. Искането на смъртта на Салман Рушди беше заради роман. Хората са се избивали заради книги винаги. Библията срещу Корана, Евангелията срещу Библията и т.н. Монотеистките религии са започвали световни войни заради книги. “

Книги от Еко тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …