Начало / Свят / Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма

Хиляди излязоха на мирен протест срещу тероризма

Хората в цяла Европа излязоха тази вечер на площадите за да отдадат почит на загиналите от сатиричното издание от „Шарли Ебдо” и за да се противопоставят на тероризма.

Цяла Франция е по площадите, пред френските посолства на всички столици, включително и София, се събраха стотици хиляди. Сред участниците мнозина носят черна лепенка или табела с надпис „Аз съм Шарли“, лозунг на солидарност с жертвите, който върви и в „Туитър“. Много хора държат свещи. Сред другите надписи на табелите е „Шарб умря свободен“ като знак на почит към карикатуриста и главен редактор на „Шарли ебдо“ Стефан Шарбоние по прякор Шарб, загинал на 47 години.

„Атентатът е посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите – два стълба на демокрацията. Този атентат цели да ни раздели, но ние не трябва да попадаме в този капан. Мислите ми са и със семействата и близките на жертвите. Сега е моментът да покажем солидарността си. Навсякъде по света трябва да подкрепим твърдо свободата на словото и толерантността и да се противопоставим на силите на разделението и омразата“, заяви за „Франс прес” генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …