Начало / Читатели / „Сентръл Парк” от Гийом Мюсо (ревю)

„Сентръл Парк” от Гийом Мюсо (ревю)

Сава СЛАВЧЕВ

„Сентръл Парк”- последната книга на Гийом Мюсо е чудесен трилър, по нищо неотстъпващ на Д. Морел, Патрик Лий,  Майкъл Конъли,  Лий Чайлд, Балдачи или Лъдлъм. Неслучайно миналата година – за трета поредна година – едно изследване на „Фигаро”  поставя Мюсо на първо място по продажби във Франция.

В романа няма велики открития за живота, напътствия или метафизични размишления за битието. Това е много добре написана книга, удобна за филмиране (нещо, което вече се е случвало с роман на Мюсо и винаги може да е добре дошло), но спонтанно написана, без напъни, съревнование или в преследване на търговски цели. В романа има много интересни моменти, обрати, добър ритъм и двама души, които заедно се опитват да постигнат нещо (а това предполага доверие) невярвайки един на друг.
Действието се развива в Америка с чести телефонни разговори до Париж, където героинята Алис е шеф на групата за криминални престъпления.

Гийом обича книгите, почти на всяка глава е сложил някаква мисъл на автор, която му се е сторила удачна. Според мен написаната мисъл на Уила Катър в пета глава може да бъде синтез на съдържанието на романа: „Има неща, които човек усвоява по-добре в спокойствие, а други – в буря”.

Книга за преодоляване на болките, за съпричастността, затова, че винаги ще има утре.

„Сентръл Парк” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …