Начало / Свят / „Харпърс Колинс“ публикува учебен атлас, на който липсва Израел

„Харпърс Колинс“ публикува учебен атлас, на който липсва Израел

Базираното в Ню Йорк – градът с най-голямото еврейско лоби в САЩ, издателство „Харпърс Колинс“ шокира еврейската общност по света, като пусна учебен атлас, на който липсва държавата Израел, съобщи в. „Сега”, цитирайки „Вашингтон пост“. Изданието пише, че официално целта на издателството, което е едно от петте най-големи в света, била да предложи „задълбочен прочит“ на взаимоотношенията в Близкия изток. Атласът бил направен специално за училищата в тази неспокойна част на света, за да помогне на децата „да разберат динамиката на физическата и социалната среда, предизвикателствата в региона и неговото социално-икономическо развитие“.

На картата са очертани Йордания, Газа, Сирия, Ливан, но липсва важен фактор за динамиката в зоната: Израел. Както съобщи католическото издание „Таблет“, което първо забеляза гафа, атласът вече е изтеглен от продажба.

„Харпър Колинс“ поднесе извинения на страницата си във Фейсбук за „пропуска“. Но филиалът „Колинс Бартоломю“, отговорен за картографията, даде смущаващо оправдание: показването на Израел щяло да бъде „неприемливо“ за клиентите в Близкия изток. Следователно пропускът бил съзнателен заради местните бизнес интереси.

Докато картографи изтриват Израел, палестинската власт се бори за признаване на палестинска държава, напомня „Вашингтон пост“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

reading-4134154_1920

Стоплящи истории за дългите предколедни вечери

Вдъхват спокойствие и удвояват уюта Романтичните романи сами по себе си будят противоречиви реакции, пък …