Начало / Автори / Днес е рожденият ден на знаменити писатели

Днес е рожденият ден на знаменити писатели

Първият ден от годината по едно щастливо съвпадение е рожден ден на множество забележителни автори.

На днешния ден през 1863 г. е роден Алеко Константинов – до ден-днешен ненадминат в умението да иронизира българския национален характер, дребните политически страсти и балканските ни слабости. Произведенията на Алеко са като написани за днешната ситуация, което означава, че нищо не се е променило от неговата епоха.

На същата дата в същата година е роден и един от видните учени и интелектуалци в сферата на езикознанието, диалектологията, етнографията и историята – акад. Любомир Милетич.

На 1 януари 1878 г. се ражда най-трагичният български поет Пейо Яворов. Той е най-добрият представител на модернизма, автор на ненадминати любовни стихове, човек със силна гражданска позиция, революционер, участвал в борбата за освобождаване на Македония.

От българските знаменитости роден на 1 януари 1889 г. е и писателят Николай Райнов. Той е малко известен на днешните поколения, но е една от изявените личности на епохата си. Райнов е съосновател и първи директор на Института за литература на БАН. Църквата го отлъчва заради теософските му възгледи в романа му “Между пустинята и живота”, посветен на Исус Христос. Райнов е автор на изключително интересни изследвания за богомилите, основател е на българската асоциация “Рьорих”. Той написва едни от най-хубавите детски приказки, които още се изучават в читанките.

Шандор Петьофи – унгарският поет и революционер, е роден на 1 януари 1823 г. Участник в Унгарската революция от 1848 г., Петьофи е за унгарците това, което е Ботев за българите.

Друг голям интелектуалец – британецът Джеймс Фрейзър, също е роден на 1 януари през 1854 г. Българските читатели познават труда му “Златната клонка”, който изследва  примитивната магия, митология, тотемизъм, анимизъм, табу, религиозните вярвания, фолклор и обичаи на различни народи.

Джеръм Дейвид Селинджър – авторът на “Спасителят в ръжта”, завършва списъка на плеядата знаменитости, родени на 1 януари. Той идва на бял свят през 1919 г. Печели световна слава с романа и разказите си, публикувани през 1951 и 1953 г. и се скрива от света до смъртта си през 2010 г. Ексцентричността му само вдига продажбите на произведенията му.

 

 

Прочетете още

image

Коледните традиции на САЩ грейнаха в книга

Съпрузите Дъфи обясняват какво е Американска Коледа All American Christmas, както се казва проектът им, …