Начало / Автори / Днес е рожденият ден на знаменити писатели

Днес е рожденият ден на знаменити писатели

Първият ден от годината по едно щастливо съвпадение е рожден ден на множество забележителни автори.

На днешния ден през 1863 г. е роден Алеко Константинов – до ден-днешен ненадминат в умението да иронизира българския национален характер, дребните политически страсти и балканските ни слабости. Произведенията на Алеко са като написани за днешната ситуация, което означава, че нищо не се е променило от неговата епоха.

На същата дата в същата година е роден и един от видните учени и интелектуалци в сферата на езикознанието, диалектологията, етнографията и историята – акад. Любомир Милетич.

На 1 януари 1878 г. се ражда най-трагичният български поет Пейо Яворов. Той е най-добрият представител на модернизма, автор на ненадминати любовни стихове, човек със силна гражданска позиция, революционер, участвал в борбата за освобождаване на Македония.

От българските знаменитости роден на 1 януари 1889 г. е и писателят Николай Райнов. Той е малко известен на днешните поколения, но е една от изявените личности на епохата си. Райнов е съосновател и първи директор на Института за литература на БАН. Църквата го отлъчва заради теософските му възгледи в романа му “Между пустинята и живота”, посветен на Исус Христос. Райнов е автор на изключително интересни изследвания за богомилите, основател е на българската асоциация “Рьорих”. Той написва едни от най-хубавите детски приказки, които още се изучават в читанките.

Шандор Петьофи – унгарският поет и революционер, е роден на 1 януари 1823 г. Участник в Унгарската революция от 1848 г., Петьофи е за унгарците това, което е Ботев за българите.

Друг голям интелектуалец – британецът Джеймс Фрейзър, също е роден на 1 януари през 1854 г. Българските читатели познават труда му “Златната клонка”, който изследва  примитивната магия, митология, тотемизъм, анимизъм, табу, религиозните вярвания, фолклор и обичаи на различни народи.

Джеръм Дейвид Селинджър – авторът на “Спасителят в ръжта”, завършва списъка на плеядата знаменитости, родени на 1 януари. Той идва на бял свят през 1919 г. Печели световна слава с романа и разказите си, публикувани през 1951 и 1953 г. и се скрива от света до смъртта си през 2010 г. Ексцентричността му само вдига продажбите на произведенията му.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …