Начало / Критика / Херман Кох в главата на убиеца

Херман Кох в главата на убиеца

Иво СИРОМАХОВ

Минавала ли ви е някога през ума мисълта за убийство? Никога? Сигурни ли сте?… Да, да, зная, че сте интелигентен човек. Интересувате се от изкуство. Четете книги. Даже сайта lira.bg четете… Вероятно сте лекар. Или пък учител. Или пък политик. Или може би актьор?…

Та, казвате, никога не сте мислили за убийство? Не сте такъв човек? Не можете дори да си представите подобно нещо? Е, в такъв случай Херман Кох има лоши новини за вас. Неговите персонажи са точно хора като Вас – възпитани, интелигентни, образовани, уважавани от обществото. Хора от добри семейства. И в същото време – способни да извършат добре премислени, хладнокръвни, ужасяващи убийства.

Няма да ви преразказвам сюжетите на романите “Вечерята” и “Вила с басейн”. Само ще кажа, че и в двете книги става въпрос за убийства. Херман Кох разказва за най-тъмната страна на човешката душа, но го прави много увлекателно и дори забавно. И най-хубавото е, че не се изкушава да отправя морални послания. Не размахва пръст към читателя. Не го поучава. Книгите му са от онези, които се четат с удоволствие и които не можеш да оставиш, докато не стигнеш до последната страница.

“Вечерята” и “Вила с басейн” не казват на читателя кое е добро и кое – зло. Те разказват за добри хора, които вършат зло. И дори го вършат с благородни намерения. Никой не би могъл да ги упрекне. Всеки от нас би могъл да бъде на тяхно място.

Преди да прочета книгите на Кох не знаех нищо за холандската литература. И сега не знам кой знае колко за нея. Но едно зная със сигурност – Херман Кох е голям писател и с нетърпение ще чакам следващите му книги.

“Вечерята” тук

 “Вила с басейн” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …