На фокус
Начало / Свят / Международната асоциация на издателите призова Китай да освободи писателката и издателка Ксу Ксиао

Международната асоциация на издателите призова Китай да освободи писателката и издателка Ксу Ксиао

Международната асоциация на издателети призова китайските власти да освободят писателката, издателка и редакторка Ксу Ксиао, съобщи thebookseller.com. Тя беше задържана на 26 ноември тази година заедно с много други автори, журналисти, издатели и активисти заради подкрепата им към продемократичните протести в Хонгконг.

Ксиао е в център за задържане в Пекин, като е заподозряна в „застрашаване на националната сигурност”. Още през октомври тази година пък стана ясно, че тя е една от писателите, чието творчество е забранено в страната.

Ола Уолин, председателка на Международната асоциация на издателите, коментира:

„Ксу Ксиао е допринесла изключително много към издателската дейност в Китай през последните 30 години. Днес тя е преследвана заради това, че си върши работата и мирно упражнява правото си на свободно изразяване. Тази нова вълна на репресия е грешна и опасна. Китай трябва моментално да освободи Ксу Ксиао.”

Хосе Боргино, директор в асоциацията, заяви:

„Призоваваме за моментално освобождаване на несправедливо обвинените писатели и независими издатели. Учтиво ви напомняме, че в конституцията на Китай пише, че хората имат право на свобода на словото. Какъвто и да е проблема на Китай с протестите в Хонгконг, арестуването на местни писатели и издатели не е решение.”

Фото: pen-international.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …