Начало / Свят / Международната асоциация на издателите призова Китай да освободи писателката и издателка Ксу Ксиао

Международната асоциация на издателите призова Китай да освободи писателката и издателка Ксу Ксиао

Международната асоциация на издателети призова китайските власти да освободят писателката, издателка и редакторка Ксу Ксиао, съобщи thebookseller.com. Тя беше задържана на 26 ноември тази година заедно с много други автори, журналисти, издатели и активисти заради подкрепата им към продемократичните протести в Хонгконг.

Ксиао е в център за задържане в Пекин, като е заподозряна в „застрашаване на националната сигурност”. Още през октомври тази година пък стана ясно, че тя е една от писателите, чието творчество е забранено в страната.

Ола Уолин, председателка на Международната асоциация на издателите, коментира:

„Ксу Ксиао е допринесла изключително много към издателската дейност в Китай през последните 30 години. Днес тя е преследвана заради това, че си върши работата и мирно упражнява правото си на свободно изразяване. Тази нова вълна на репресия е грешна и опасна. Китай трябва моментално да освободи Ксу Ксиао.”

Хосе Боргино, директор в асоциацията, заяви:

„Призоваваме за моментално освобождаване на несправедливо обвинените писатели и независими издатели. Учтиво ви напомняме, че в конституцията на Китай пише, че хората имат право на свобода на словото. Какъвто и да е проблема на Китай с протестите в Хонгконг, арестуването на местни писатели и издатели не е решение.”

Фото: pen-international.org

Прочетете още

35077500_1730931966941994_5592165427913424896_o

Три въпроса към… Маргарита Цветкова

Книгите са ценни и заради хората, които ги разгръщат. Защото както една книга прави човека …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *