Начало / Свят / Имтиаз Даркар ще получи златен медал за поезия от Елизабет II

Имтиаз Даркар ще получи златен медал за поезия от Елизабет II

Британската поетеса Имтиаз Даркар ще получи златен медал за поезия от кралица Елизабет II, съобщи „Индипендънт”. Даркар е отличена с „Queen’s Gold Medal for Poetry“ за своя нов сборник „Over the Moon”, както и за цялостния си принос към поезията в Обединеното кралство. Кралицата е одобрила предложението на комитета в Уиндзор, който играе ролята на жури.

„Много ми се искаше баща ми да беше жив, за да чуе това. В седмиците преди да почине на почти 100 години, той не винаги си спомняше децата си, но до последно говореше с голямо уважение за нейно величество. Фактът, че това е нейната награда за поезия, я прави още по-ценна за мен. Сякаш се свързвам с други поети, които са били мои идоли – У. Х. Одън, У. А. Фанторп, Джон Агард. Освен всичко друго, медалът е толкова красив, че мога да го нося и като бижу”, заяви Даркар.

Церемонията по награждаването ще се проведе през 2015 г.

Имтиаз Даркар е родена през 1954 г. в Лахор, Пакистан, но израства в Глазгоу, Шотландия. Има 6 публикувани книги, сред които „Purdah”, „I Speak for the Devil”, „The Terrorist at my Table” и др. Живяла е още в Индия, Уелс и Англия. Освен, че пише поезия, Даркар прави и филми.

Свързани заглавия
Джон Агард ще получи златен медал за поезия от Елизабет II

Фото: zimbio.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …