Начало / Автори / Артър Кларк: Една от най-големите трагедии на човечеството е, че моралът е бил отвлечен от религиите

Артър Кларк: Една от най-големите трагедии на човечеството е, че моралът е бил отвлечен от религиите

Днес, 16 декември, се навършват 97 години от рождението на британския писател и изследовател Артър Кларк. Той има дипломи по математика и физика от Кралския колеж в Лондон. Служил е във Военновъздушните сили на Обединеното кралство по време на Втората световна война. Известен е с творчеството си в жанр научна фантастика. Популярни негови книги, преведени на български, са „Одисея в космоса”, „Среща с Рама”, „Окото на времето”, „Земя имперска” и др. Умира през 2008 г. Представяме ви цитати от Кларк, публикувани в wikiquote.org.

„Съдиите на хората могат да покажат милост. Срещу законите на природата обаче никой не може да обжалва.”

„Съществуват две възможности – или сме сами във Вселената или не сме. И двете са еднакво ужасяващи.”

„Информационната ера предлага много на човечеството и ми се иска да мисля, че ще се справим с предизвикателствата, пред които ще ни изправи. Но е жизнено важно да помним, че информацията – в смисъла на сурови данни – не е знание, че знанието не е мъдрост и че мъдростта не е предвидливост. Все пак информацията е първата съществена стъпка към всяка от тях.”

„Когато бележит, но възрастен учен заяви, че нещо е възможно, той най-вероятно е прав. Когато обяви нещо за невъзможно, той най-вероятно греши.”

„Единственият начин да открием границите на възможното е да рискуваме да ги преминем, навлизайки в невъзможното.”

„Всяка достатъчно развита технология е неразличима от магия.”

„Изглежда, че всяка революционна идея предизвика три фази на реакция. Те могат да бъдат обобщени с фразите: „Това е напълно невъзможно – не ми губете времето”, „Възможно е, но не си струва да го правим” и „През цялото време ви казвах, че това е добра идея.”

„Зад всеки жив в сегашния момент човек стоят трийсет призрака, защото такова е съотношението между броя на живите и броя на мъртвите.”

„Една от най-големите трагедии на човечеството е, че моралът е бил отвлечен от религиите.”

„Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентни форми на живот. Всяка от тях е достатъчно интелигентна, за да не дойде тук.”

„Колко неподходящо сме нарекли нашата планета – Земя. Много по-правилно би било Океан.”

„Аз съм оптимист. Всеки, който е заинтересован от бъдещето, трябва да бъде. В противен случай просто трябва да се застреля.”

„Политиците трябва да четат научна фантастика, а не уестърни и детективски истории.”

Книги от Артър Кларк тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …