Начало / Критика / Джеф Безос: Книгите са прекалено скъпи

Джеф Безос: Книгите са прекалено скъпи

Джеф Безос е основател и изпълнителен директор на най-голямата компания за онлайн търговия в света, „Амазон”. В сферата на книготърговията обаче, практиките на организацията са противоречиви и често критикувани. До неотдавна „Амазон” имаше над 6-месечен спор с издателската къща „Hachette” за цените на е-книгите. Според Безос книгите като цяло са прекалено скъпи, особено тези с твърди корици, които се разпространяват в англоезичния свят на средна цена 30 долара. Ето какво каза Безос пред „Business Insider”.

„В инцидентът с „Hachette”, както и в цялата ни история, ние сме били третирани много добре от медиите и клиентите. Нямам оплаквания. Конфликтите между търговци и доставчици не са нещо ново. Просто рядко тези спорове излизат в публичното пространство. Това, което един търговец е длъжен да прави, е да защитава правата на клиентите. Това направихме ние.

Това, което трябва да се отбележи, е че книгите не се конкурират единствено с книги. Книгите се конкурират с блогове, новинарски сайтове, ведео игри, телевизия и филми. Книгите са силна конкуренция. Необходимо е дълго време, за да бъде прочетена една книга, в сравнение с останалите изброени неща. Това изисква отдаденост и време – нещо, което вече не се среща толкова често. Ако искаме да изградим читателски навици в обществото, трябва да направим книгите достъпни.

Включително да ги направим не толкова скъпи. За мен – те са прекалено скъпи. 30 долара е прекалено. В сравнение с останалите услуги, които се конкурират за вниманието и свободното време на хората. Ние се опитваме да направим книгите по-лесни за набавяне, по-евтини, по-достъпни.

Издателите имат несравнима печалба и тази индустрия е в по-добра форма от всякога. Това е благодарение на е-книгите. Нашият екип заслужава уважение за това. При е-книгите пиратството далеч не е такъв проблем, като в останалите дигитални медии. Това е добре както за издателите, така и за авторите.

Не за всички промяната е лесна за приемане. Но светът е доказателство, че промяната, в повечето случаи, води до напредък. Разбира се, има и изключения. Но ако книгите станат по-достъпни, авторите няма да печелят по-малко. Напротив – ще печелят повече.”

Свързани заглавия

Книгите, които са вдъхновили Джеф Безос за успеха на „Амазон“

Книга разкрива интересни факти за Джеф Безос
Противоречива книга за Джеф Безос спечели наградата на „Файненшъл таймс“ и „Голдман сакс“
Маккензи Безос разкритикува биография на мъжа си

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …