Начало / Любопитно / „Съвършената“ от Неда Антонова (анотация)

„Съвършената“ от Неда Антонова (анотация)

Книга на Неда Антонова „Съвършената“ е първата книга, посветена на последната българска светица, която все още не е канонизирана от Светия Синод на БПЦ.  Но Преподобието, както са я наричали съвременниците й, живеещи в Пиринска Македония, е увековечена от народната любов и признание още през 20-те години на ХХ в. След кончината й през декември 1933 г. името и делата й постепенно потъват в забвение, но през последните десетина години славата на светостта й отново обходи цялата страна. А мястото, където е погребана, вече е известно като Малкия Йерусалим, защото там целогодишно се стичат хиляди поклонници от цяла България, от Гърция, Македония, Сърбия и Русия.

Издателят на книгата Румен Леонидов споделя:

„Преподобна Стойна е висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, тя пратеник на Бога – за спасение на вярата, за изпитание на пътниците, които си отиват, но и за надежда на пътниците, които идват. Който не е посетил скромната й собичка в черквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Златолист и не е стъпил в двора, където е гроба й, ще умре без да се е разтворил в тази божествена частица от рая. Това място е свято, най-магичното в България, където душата ви най-неочаквано ще поиска да проговори.“

Преподобна Стойна Димитрова е притежавала необикновени качества, някои от които дават основания на изследователите й да я сравняват със световнопризнатите медиуми. Например и тя като Нострадамус предсказва кога ще умре, като испанската моняхиня Св. Тереза владее левитацията – способността да се издига във въздуха, умее да „примира“ като великия Волф Месинг – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час.  А съпоставките между твърденията на американския медиум Едгар Кейси и нейните обяснения за горния и долния свят, са направо поразителни. Но за разлика от най-известните свърхфеномени скромната светица Стойна Преподобна единствена е умеела да се телепортира, за което има писмени свидетелства.

Стойна Димитрова (1883 -1933) напълно ослепява още като дете, след тежко прекарано заболяване от едра шарка, губи рението си, но придобива ясновидски и лечителски способности. Цял живот прекарва на постоянен пост и моливи.  За нея пророчицата Ванга казва:

„Она е светица. Целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Целио свет ке научи за таа жена, тва от мен да го знаете. Она сите работи със Свети Гьорги ги е онаждала“.

ЗА АВТОРА

Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Автор е на осемнайсет романи, някои от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски. По повод чудесата, съпътстващи македонското чудо Стойна Димитрова, тя пише:

„Явно човечеството още не познава тайните на еволюцията и цикличността в развитието ни. Трябва да свикваме с мисълта, че животът не е просто инцидент с продължителност 70-80 години и че никой от нас не е създаден за еднократна употреба. Всичко съществуващо е дадено, за да може да се повтори. Време е да приемем разумната възможност, която ни е предоставена: да умираме по-съвършени, отколкото сме се родили. При това хиляди пъти.“

„Съвършената“ е в две части: за Стойна Преподобна, която е част от вечното безсмъртие на Духа; и за необикновената, извисената любов, за временното безсмъртие на телата, които остаряват разделени, но само докато смъртта ги съедини.

„Съвършената“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …