Начало / Интервюта / Лорета Наполеони: Тероризмът е много скъп бизнес

Лорета Наполеони: Тероризмът е много скъп бизнес

Лорета Наполеони е родена в Рим през 1955 г. Доктор е на икономическите науки и притежава магистърски степени по философия на международните отношения и по тероризъм. Преподава в „Judge Business Schools“, Кеймбридж. Редовен коментатор е за медии като CNN, Sky и BBC, колумнист е в няколко европейски финансови издания като „El Pais“, „The Guardian“ и „Le Monde“. Тя е сред икономистите, които предсказаха кризата с кредитите и рецесията. Съветник е на няколко банки по стратегиите за справяне с текущата криза. През деветдесетте години е един от първите журналисти, интервюирали Червените бригади. В три последователни години прави интервюта с членове на различни терористични организации. През 2003 г. интервюира и последователи на Абу Мусаб ал-Заркауи в Европа и в Близкия изток. Автор е на бестселърите „Maonomics“, „Rogue Economics“, „Terror Incorporated“ и „Insurgent Iraq“. На българския книжен пазар излезе книгата й „Ислямска държава”. Предлагаме ви блиц интервю с Лорети, публикувано на сайта worldfinance.com
–––––––
Може ли тероризмът да бъде описан като бизнес?
–    О, разбира се! Но е много скъп бизнес и такъв бизнес, който е много трудно да се поддържа, защото повечето дейности, които терористичните организации вършат, за да се финансират, са нелегални и са престъпления.

За какви цифри става въпрос? Колко струва да се финансира терористична организация?
–    Много е скъпо. Това са организации, които де факто воюват срещу правителства. Трудно е да се каже точна цифра. Някои организации генерират невъобразимо големи суми. По данни на ЦРУ бюджетът на „Организация за освобождение на Палестина” е бил между 8 и 12 милиарда долара. Това е повече от брутния вътрешен продукт на много държави.

Кой е най-големият източник за финансиране на терористите?
–    В миналото трафика на терористи и хора беше най-разпространеният начин, по който те се финансираха. С възхода на Ислямската държава много неща се промениха. Преди 11 септември 2001 г. 1/3 от дейностите, с които терористите печелеха пари, бяха легални. „Организация за освобождение на Палестина” държеше търговията с текстил в окупираните територии в Палестина, за да финансира дейността си. Днес т.нар. легална дейност заема много по-голяма част. Ислямската държава контролира гранични райони на Турция, Ирак и Кюрдистан, където получава пари от доброволен трансфер на ресурси от една държава към друга. Също търговия с петрол. Ислямска държава продава петрол на правителството на Дамаск.

Може ли икономиката на една страна да бъде подпомогната от тероризма?
–    Да, разбира се. Пример е Италия. Италия се справя толкова добре след 2010 г., въпреки финансовата криза, защото 40% от икономиката на страната идва от черния пазар. А черният пазар се контролира от организираната престъпност. Ето пример за криминална икономика, която помага на легалната икономика.

Свързани заглавия
„Ислямска държава“ на Лорета Наполеони излиза на български

„Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …