Начало / България / Творби на Достоевски, Чехов и Гогол са събрани в сборника „Разкази за Рождество“

Творби на Достоевски, Чехов и Гогол са събрани в сборника „Разкази за Рождество“

Три творби от руските класици Ф. М. Достоевски, А. П. Чехов и Н. В. Гогол са събрани в изданието на „Изток-Запад“ „Разкази за Рождество“. Произведенията са в превод на Огняна Иванова и Константин Константинов, а илюстрациите са дело на Светла Христова. Сборникът, предоставя на читателите отново възможността да се насладят на красотата на творчеството на тримата велики руски майстори на словото.

Повестта „Нощ срещу Рождество“, с която започва книжката, е писана от Николай Гогол в периода 1831–1832 г. Действието се развива в село Диканка – на територията на днешна Украйна – по времето на Екатерина II. Любов, неочаквани обрати, поредица от забавни недоразумения, дяволи и вещици оживяват страниците на повестта. Изящното перо на автора прави четеното на повестта несравнимо с нищо удоволствие.

Следва Достоевски, който пише разказа си „На елха при Христос“ през 1876 г. Сюжетът се развива на фона на големия град Петербург с неговото хладно – в буквален и в преносен смисъл – великолепие. Герой е малко бедно момченце – само, гладно и замръзнало в навечерието на идващия празник. Темата за участта на децата е една от водещите в творчеството на големия писател, а този разказ, написан с неповторимо майсторство, докосва сърцето и поставя въпросите за добротата и състраданието.

Последният брилянт в „Разкази за Рождество“ е на Антон Чехов – разказът „Момчета“, написан през 1887 г. Двама гимназисти гостуват за Рождество в семейството на единия. Момчетата се увличат от историите за индианци и мечтаят да избягат в Америка. До какво ще доведе тяхното приключение? Този увлекателен разказ, написан с безкрайна симпатия и обич към децата, създава коледно настроение и усмивки.

„Разкази за Рождество“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …