Начало / България / Днес ще бъде връчена литературната награда „Хеликон”

Днес ще бъде връчена литературната награда „Хеликон”

Голямата церемония, на която ще се обяви носителят на тазгодишната награда „Хеликон”, ще започне днес, 11 декември,  в 18 ч в столичната книжарницата „Хеликон-Витоша” ( бул. „Патриарх Евтимий” № 68). Наградата за нова българска художествена проза ще се връчи за тринадесети път. Тази година за първи път ще бъде дадена и Почетна награда на книжарите от „Хеликон”, съобщиха организаторите.

В церемонията със свои песни ще участват и Анджела Родел (преводач на българска литература) и Петър Чухов (поет) от група „Гологан”.

Ето и дванадесетте номинирани книги:

„Влакът за Емаус” на Теодора Димова (Сиела), „Скептици” на Людмил Тодоров (Сиела) и „Портрет на поета като млад” на Недялко Славов (Хермес).

„Боксьори и случайни минувачи” на Палми Ранчев („Жанет 45”), „Всички разкази са за теб” на Мирела Иванова („Прозорец”) и „При входа на морето” на Емилия Дворянова („Обсидиан”).

„Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, („Жанет 45”), „2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята” на Мариана Найдова („Леге Артис”) и „Натюрморт с мъже” на Любомир Николов („Сиела”).

„Въртоп” на Теодора Бургуджиева („Летера”), „Моят таен любовен живот” на Иво Сиромахов („Сиела”) и „Разпоредителите на смута” на Христо Караславов („Президент”).

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …