Начало / България / Росен Плевнелиев на Панаира на книгата: Необходима е широка публична дискусия за връщане на интереса към четенето

Росен Плевнелиев на Панаира на книгата: Необходима е широка публична дискусия за връщане на интереса към четенето

Президентът Росен Плевнелиев стана първият държавен глава, който открива Панаира на книгата в София. Това е 42-то издание на най-големия годишен форум на съвременното българско книгоиздаване. Панаирът ще продължи до 14 декември, неделя, входът е свободен.

 „Във времена на бездържавност, във времена на робство, българската писменост, език, духовност и традиции са ни спасявали. Те са ни възраждали. Нека обичаме и пазим българската книга и нека се отворим за познанието, което идва от целия свят. Това е смисълът на този панаир. Образованието и културата носят прогреса и благоденствието на всяко общество, а не парите. Необходима е широка публична дискусия за връщане на интереса към четенето и справяне с критичните резултати на българските ученици“, заяви Плевнелиев.

Церемонията беше уважена и от Симеон Сакскобургготски, посланикът на Финландия Хари Сам, държавния секретар на Министерството на културата на Румъния Александру Василиу Преан и зам.-кмета по културата на Столична община Тодор Чобанов.

В тазгодишния Панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Събитието обхваща 4 етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв.м. Включени са 7 чуждестранни участника: Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, инст. „Сервантес“, Сърбия. Панаирът заема цялата изложбена площ на НДК.

Събитието предлага две паралелни програми – литературен фестивал с 12 гости от Скандинавия и акцент върху литературата на Румъния.

Мирча Картареску, Матей Вишниек, Йоан Грошан, Дан Лунгу и още десет видни румънски автора ще представят книгите си и ще вземат участие в публични дискусии в НДК между 11 и 14 декември

Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година ще се намира на третия етаж на НДК. Също така на щандовете на издателствата в предварително обявените часове  писатели и поети ще раздават автографи.

Ето и пълната културна програма на Панаира:

9.12.2014 (вторник)

16:00 – 17:00

Сцена, ет. 3

Представяне  на новите заглавия по аржентинската програма „Юг” за подкрепа на преводите на произведения от аржентински автори  и среща-разговор, посветена на стогодишнината от рождението на световноизвестните аржентински писатели Хулио Кортасар и Адолфо Биой Касарес.

Програма „Юг” е създадена през 2009 година от Министерство на външните работи и вероизповеданията на Аржентина, с цел да разпространява аржентинската литература и култура, като осигурява субсидии за преводи на произведения от аржентински автори за публикуването им от чужди издателства. Субсидираните произведения принадлежат към различни литературни жанрове, не задължително художествена литература, няма ограничения по отношение на авторите, могат да бъдат класически и съвременни, стига тематиката да е представителна за националната идентичност на Аржентина. Целта на аржентинската държава е да насърчава превода на аржентински автори, да подпомага издаването им на чужди езици и така да популяризира аржентинските идеи и духовни ценности в чужбина. До момента в България по програмата „Юг” са преведени около 30 заглавия, дело на изявени български преводачи.

Представя Посолството на Аржентина в България

 

17:00 – 18:00

Сцена, ет. 3

Издателство Весела Люцканова представя две нови книги от български автори.

В съвременния роман „Другият в съня ти” на Весела Люцканова една неочаквана среща на двама младежи пред Университетската библиотека в студентско градче в Щатите променя съдбите им. Всеки от тях вижда в другия себе си. Като в огледало. Тази невероятна прилика ги изправя пред нерешима дилема. Не са близнаци, не са на едни и същи години. Родени в различни държави и в различни семейства, те търсят да разкрият тайната.

Романът „4:50 Часът на кошмара” на Тео Буковски разчупва стереотипа на криминалния жанр убиецът да бъде обявяван в последната глава на книгата. Тук авторът разкрива името му още в средата на историята и въпреки това престъпникът остава незабелязан до края. Лора е известен психотерапевт, специалист в лечението на фобии и тревожно-депресивни разстройства. Но пациентите й един след друг умират при странни обстоятелства и събитията стават неконтролируеми.

Представя издателство „Весела Люцканова“

 

17:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Борис Минков с книгата си „Презапис или Другият куфар в Берлин“.

„Берлин, есента на 2007 г. Една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин, продължава да съществува – ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета“

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Калин Терзийски

Представя издателство „Сиела“

 

18:00 – 19:00

Сцена, ет. 3

Проф. Иван Бързаков представя новото преработено и допълнено издание на стихосбирката „Яростно в скръбта”

Представя издателство „Сиела“

 

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Среща с автограф с писателя Стефан Цанев.

През 2014 г. издателство „Жанет 45“ представи 12 тома Избрано на големия български писател, чието оформление е дело на художника Христо Гочев.

Представя издателство „Жанет 45“

 

19:00 – 20:00

Сцена, ет. 3

Премиера на „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ – Яница Радева. Монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ е първото цялостно издание на поезията на Иван Теофилов чрез полагането й в контекста на 60-те, 70-те и 90-те години на XX век.

Представя издателство „Хермес“

 

 10.12.2014 (сряда)

15:00 – 17:00

Сцена, ет.3

Кръгла маса „Отгоре над бариерите“

15-16 ч. – Част първа: Руската литература в България

16-17 ч. – Част втора: Българската литература в Русия

С участието на:

Георги Борисов – поет, директор на издателство „Факел експрес“, главен редактор на сп. „Факел“

Евгений Попов – руски белетрист и сатирик, носител на множество литературни награди, един от основателите на Руския ПЕН-център, асоцииран член на Шведския ПЕН-център

Представят издателство „Факел експрес“ и агенция „Роспечат“

 

17:00 – 18:00

Сцена, ет.3

Библиотека „Блага Димитрова“. Представяне по случай новите издания на романите на Блага Димитрова „Отклонение“ и „Лавина“ с участието на Йордан Василев.

Представя издателство „Хермес“

 

17:00

НДК, зала „Мати”, вход кино „Люмиер”, етаж II

Издателска къща „Прозорец” Ви кани на представянето на книгата

„Морето, най-голямото събитие“

избрани стихотворения от Христо Фотев,

за да почетем 80-годишнината от рождението на поета и  50-годишнината от написването на  стиховете:

„Роден в Истанбул. Тридесетгодишен.

Но българин. И жител

на Бургас”.

Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов,

с участието на актьорите Михаил Билалов, Димитър Рачков и Руси Чанев.

Представя издателство „Прозорец“

 

17:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Ганка Филиповска ще се срещне със своите почитатели и ще им представи новата си книга „30 щриха за любовта“ – сборник с разкази – силни, пречистващи, български. За тази книга издателката Божана Апостолова каза: „Дай, Боже, всекиму такива разкази!“

Представя издателство „Жанет 45“

 

17:30 – 18:00

Щанд на издателство „Персей“, № 211

Книга с автограф: Софи Оксанен – най-ярката звезда от нейното поколение на европейската литературна сцена. Представяне на романа „Когато изчезнаха гълъбите“. Софи Оксанен е икона на съвременната северна литература. Наричат нейния роман „Чистка” „прахосмукачка за награди“, признат е за истинско литературно събитие, което продължава да жъне невиждан досега успех, преведен на 43 езика. „Когато изчезнаха гълъбите“ е новият й роман, разказващ за едно семейство и контактите му със силните на деня, докато един агент преправя реалността.

Представя издателство „Персей“

 

18:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Теодора Димова

Представя издателство „Сиела“

 

18:00 – 19:00

Сцена, ет. 3

Да празнуваме заедно 10 години ИК „Персей“ и представяне на поредицата „Нови литературни гласове и културното наследство на творческа Европа“. С песните на дует „ШИК“, НОНА ЙОТОВА и ПЕТЯ БУЮКЛИЕВА, стиховете на Евтим Евтимов и Маргарита Петкова, участието на проф. Симеон Хаджикосев, Ива Николова и др. автори и приятели на издателството.  Нобелисти и носители на Европейската награда за литература в новата поредица на „Персей“.

Представя издателство „Персей“

 

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Виктория Лекова гостува на щанда на издателство „Жанет 45“. Тя е автор на стихосбирката „Прекарване на времето“ от 2014 г. Нейната статия „Разомагьосаният свят“, публикувана в Литературен вестник 2014 г., разбуни много духове и ние ще я подарим на всеки посетил щанда на „Жанет 45“.

Представя издателство „Жанет 45“

 

19:00 – 20:00

Сцена, ет. 3

Писателите Деян Енев и Чавдар Ценов ще представят дебютния сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ на Бистра Величкова

Представя издателство „Рива“

 

11.12.2014 (четвъртък)

10:00 – 10:30

Сцена, ет. 3

Представяне на „ВИКИ И НИКИ“ – новата образователна  система  за деца от 5 до 7 години на издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“. Елате заедно да се забавляваме с пчеличките ВИКИ И НИКИ , да пеем , да четем, да учим , да играем и да се веселим.

Представят издателства „Булвест 2000“ и „Анубис“

 

10:30 – 11:00

Сцена, ет. 3

Наградената на тазгодишния панаир на книгата в Москва „За най-добра книга на славянски езици за история и култура“, най-новата книга на издателство „Булвест 2000“ „Моята родина България“ ще Ви развълнува истински. Книгата е адресирана към децата от началните класове – да опознаят родината си,  да я обикнат и да се гордеят с нея. Съставителите доц. Станка Вълкова и Борислав Мирчев ще Ви пренесат в чудния свят на отечеството ни с познати и нови стихове, с песни и гатанки, а малките София и Калина ще ни разкажат за добрината…

Представя издателство „Булвест 2000“

 

14:00 – 15:00

Сцена, ет. 3

Литературно четене с Румяна Еберт и преводачката Ана Димова. Съвместно с Гьоте Институт, София.

Предлагаме четене на преводи от излязлата в издателство Визер, Австрия книга на българската писателка и преводачка Румяна Еберт „Ъгли и овали”.

„На всеки език нещата се казват по различен начин” Аглая Ветерани

„Как с две четиристишия може да се каже повече , отколкото някои автори с цял роман, ни показва стихотворението Битпазар. Да се научиш да плуваш свободно – може би това е претенцията на тези стихотворения. Читателят – и това ми се струва най-красивото в тях – никога не се чувства опекунстван, не се чувства ограничен. Стихотворенията на Румяна Еберт му дават въздух да диша (а може би и читателско дихание?)

Тази широта, струва ми се, не е природна даденост . Човек трябва да я придобие. Стихотворенията на Румяна Еберт имат този замах.“ Фолкер Сиелоф

Представя издателство „Елиас Канети“

 

15:00 – 16:00

Сцена, ет. 3

Романът „Чужденци“ на Андраш Петьоц (издателство „Ерго“), вдъхновен от едноименната творба на Албер Камю, е екзистенциална драма за живота на Анна, осемгодишно момиченце, и неговата майка. Двете са бегълки, които жадуват за дом, топлина и обич, но са принудени от обстоятелствата да се скитат из неназовани краища на евразийския континент. Най-страшният им враг са така наречените варвари. Романът проследява нелеката съдба на майка и дъщеря до деня на трагичната развръзка.

Представя Унгарски културен институт и издталество „Ерго“

 

16:00 – 17:00

Сцена, ет. 3

Йордан Велчев представя „Балканският човек“ – художествено-документална литература. Автора ще представи поетът Иван Теофилов.

„Ако Балканите не бяха нещо повече от ужас, защо,

когато ги напускаме и тръгваме към тази част на света,

защо усещаме нещо като пропадане – едно възхитително

пропадане, наистина – като в бездна?“ Емил Чоран

Представя издателство „Жанет 45“

 

17:00 – 19:00

Сцена, ет. 3

Вечер на номинираните поети за Национална награда за поезия „Иван Николов“ на издателство „Жанет 45“.

През 2014 година Националната награда за поезия „Иван Николов“ ще бъде връчена за 20-и пореден път. Жури в състав Дарин Тенев, Здравко Дечев и Надежда Радулова ще определи на специална церемония извън рамките на Коледния панаир на книгата кой ще получи голямата награда от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“.  Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Представя издателство „Жанет 45“

 

17:00

Щанд на издателство „Хермес“, № 326

Автографи от Ивинела Самуилова. Обявената наскоро за най-вдъхновяващ автор на нашето време – Ивинела Самуилова, ще дава автографи на своите читатели.

Представя издателство „Хермес“

 

17:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Йордан Свеженов

Представя издателство „Сиела“

 

17:30

Щанд на почетния гост Румъния, № А2

Дискусия върху съвременния театър                                                                                                          Участници:  Лучан Дан Теодорович, Матей Вишниек, Здрава Каменова

Модератор: Мариус Чиву

Представя Министерство на културата на Румъния

 

17:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Аксиния Михайлова с книгата си „Разкопчаване на тялото“.

Аксиния Михайлова е лауреат на тазгодишната литературна награда „Аполинер“ с книгата „Небе за изгубване“. Тя успя да впечатли литературните среди във Франция и да получи високото им признание.

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:00 – 19:00

Щанд на издателство „Персей“, № 211

Книга с автограф: Среща с майсторите на скандинавския трилър Томас Енгер и Курт Ауст. Томас Енгер е едно от най-горещите имена в жанра на трилъра с романите си „Мнима смърт“ и „Фантомна болка“. Курт Ауст разкрива мистериите около скритата страна на Исак Нютон (гениален учен, но и алхимик и окултист) в „Невидимото братство“ и „Алхимия на отмъщението“. Сравняват книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун.

Представя издателство „Персей“

 

18:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Иво Сиромахов

Представя издателство „Сиела“

 

18:00

НДК, зала „Мати”, вход кино „Люмиер”, етаж II

Издателство„Просвета“ има удоволствието да Ви покани в навечерието на своя 70-годишен юбилей на чаша вино.

Темата: „Просвета“ в българската наука, култура и изкуство” ще ни припомни как се създадоха поредиците „Култури“, „Нова българска критика“, „Личен избор”, съвместните издания с БАН и други значими книги.

Представя издателство „Просвета“

 

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Милен Русков ще се срещне с най-верните читатели на романите си.

Тази година авторът беше отличен с Наградата за литература на Европейския съюз за романа си  „Възвишение“, който се превърна в един от най-четените български романи.

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:30

Книжарница „Хеликон“ – бул. Цар Освободител 4

Представяне на книгата „Къщата в Пуерто“ на сръбската писателка Гордана Чирянич.

С участието на самата Гордана Чирянич, гост на издателство АГАТА-А и на Софийския международен панаир на книгата – може би най-интересната дама днес в сръбската литература. Носител на наградата НИН за 2012 г. – най-престижната литературна награда в Сърбия.

Разговора ще води Биляна Курташева – писател, критик, преподавател в НБУ.

Представя издателство „Агата-А“

 

19:00

НДК, зала 6

Поезия и музика

Поезия: Мирча Динеску, Вокал: Мария Радукану,  Китара: Максим Белчуг

Представя Министерство на културата на Румъния

 

19:00 – 19:30

Щанд на издателство „Персей“, № 211

Представяне на романа „Наопаки“ от Карл-Жорис Юисманс. За пръв път на български – емблематичният за декадентството и дендизма роман, вдъхновил Оскар Уайлд да създаде „Портретът на Дориан Грей”.

Представя издателство „Персей“

 

19:00 – 20:00

Сцена, ет. 3

Премиера – „Знаците” от Калофер Русев. Какво представлява глаголицата? Въпрос, на който като че всеки българин знае отговора – но дали е така? Каква е истината за делото на братята Кирил и Методий? Защо и до днес се твърди, че траките не са имали своя писменост? Има ли заговор, свързан с тези въпроси, водещ началото си от недрата на Средновековието, продължаващ и до наши дни? Това са част от въпросите, пред които ни изправя писателят Калофер Русев в своята пета книга – “Знаците”.

Представя издателство „Делакорт“

 

12.12.2014 (петък)

12:00 – 14:00

Сцена, ет. 3

Премиера на романа „Градина във Венеция“ от сръбския писател и художник Милета Проданович („Ерго“, С., 2014). „Градина във Венеция“ не се страхува да говори за важните проблеми в съвременния свят с изтънченост и ерудиция, но едновременно с това – достъпно и увлекателно. Истински образец за съвременен европейски роман, който завладява читателя със своята искреност и дълбочина.“ С участието на автора Милета Проданович и преводачката Русанка Ляпова.

Представят Министерство на културата на Република Сърбия и издателство „Ерго“

 

13:00

Щанд на почетния гост – Румъния, № А2

Среща с Йоан Грошан, Матей Вишниек и Милен Русков                                                                                                                                                       Модератор: Мариус Чиву

Представя Министерство на културата на Румъния

 

13:00 – 14:00

Щанд на издателство „Агата-А“, № Б11

Известната сръбска писателка и поетеса Гордана Чирянич, автор на романа „Къщата в Пуерто“ и носител на наградата НИН за 2012 г., ще се срещне с читателите и гостите на Софийския международен панаир на книгата и ще раздава автографи.

Представя издателство „Агата-А“

 

14:00 – 15:00

Сцена, ет. 3

Издателство Прес кани малки и големи на куклен театър с Мики и Мини Маус.

„Мики Маус по следите на изчезналото съкровище” е интерактивно куклено представление за деца на 3-7 години.

Мики Маус, Мини Маус и Плуто намират карта, която може да ги отведе до истинско съкровище. За да стигнат до него обаче, те трябва да преодолеят различни препятствия. Децата активно се включват в тяхното приключение и помагат на любимите си герои, като същевременно неусетно научават английски думички.

Вдъхновение за нашия театър са книжките на Издателство Прес от колекцията Disney English.

Представя издателство „Прес“

 

15:00

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Среща с Петру Цимпоеску, Дан Лунгу и Адина Попеску                                                                                                                                                          Модераторr: Овидиу Шимонка

Представя Министерство на културата на Румъния

 

15:00 – 17:00

НДК, зала 4

Книжният пазар в България и Румъния – дебат, организиран от Съюза на книгоиздателите в Румъния и Министерство на културата на Румъния

Представя Съюз на книгоиздателите в Румъния и Министерство на културата на Румъния

 

15:00 – 16:00

Сцена, ет. 3

Елиас Канети Рийдър

Екип: Пенка Ангелова, Владимир Сабоурин, Борис Минков, Ана Димова

С подкрепата на КултурКонтакт и Гьоте Институт

„Щом чрез думи може да се постигне толкова много, защо да не може също чрез тях то да се предотврати?“ Елиас Канети, „Призванието на поета“

„Следя с голяма съпричастност събитията в България. Времето е трудно, но ще бъде преодоляно. Естествената топлота на тези хора отново ще ги събере. След известно време всичкото това разделение ще изглежда като лош сън. Доверявам се на прозрението на онези, които са останали хора … и никога няма да се променят в това отношение.“ Писмо на Елиас Канети до Пенка Ангелова от 9.4.1992 г.

Все пак творчеството на Канети остава твърде малко познато в страната на неговото месторождение. Затова настоящият сборник си поставя за цел да предложи за сферата на образованието представителни откъси от произведения на Канети, съпроводени от научни статии и студии от български канетеведи, чрез които читателят да може да се запознае както с най-представителните текстове на автора, така и да получи достъп до тяхната интерпретация и до идейния космос на неговото творчество.

Авторски и преводачески колектив в състав проф. дфн Пенка Ангелова, проф. дфн Ана Димова, проф. дфн Владимир Сабоурин и доц. д-р Борис Минков ще представят сборника на вниманието на публиката на международния панаир.

Представя издателство „Елиас Канети“

 

16:00 – 17:00

Сцена, ет. 3

Премиера на книгата „Автобиографична книга на Меркуцио Полински” – приказка за деца и възрастни. Преди да придобие световна популярност, Меркуцио, като всяко малко мишле, бе обикновен мечтател, влюбен в живота. Настоящата книга е неговата история, разказваща за ранното му детство. Тя е посветена на хората, които са го вдъхновили да пише; тя е личната му изповед до нас, читателите, за това как е намерил в себе си великото желание да помага на хората чрез изкуството.

Сега Мосю Полински е световноизвестен със своите исторически романи и пиеси, а стихосбирката „Пролетни течения“ спечели приз за модерна поезия в Страндич – световната столица на изкуството. Самият той се отличава със своята самобитност и неведнъж е бил определян от критиците като един от най-великите поети на своето време.

Представя издателство „Делакорт“

 

17:00 – 19:00

Сцена, ет. 3

Вандърмиър и компания: уиърд, дистопии и фантастика от „Екслибрис“

Представя издателство „Екслибрис“

 

17:30

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Представяне на книгата „Балчик“ и разговор между автора, историка Лучиан Боя и  Иван Билярски. Гост: преводач Стилян Деянов. Модератор: Овидиу Шимонка.

Представя Министерство на културата на Румъния

 

17:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Поетесата Людмила Миндова ще представи новата си стихосбирка „Тамбос“

„В „Тамбос“ смайването е и преди, и след познанието. Което, вярно, е тъга, но и ярост, и сила, и ново удивление.“ Нева Мичева

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Ути Бъчваров

Представя издателство „Сиела“

 

18:00

Посолство на Словакия в България – бул. „Янко Сакъзов“ 9

Премиера на два романа от Павол Ранков: „Случи се на 1 септември“ („Ерго“, С., 2014) и „Майки“ („Безсмъртни мисли“, С., 2014). „Павол Ранков изобразява един исторически период от средата на чудесно-мизерния ХХ век, без да бяга от клишетата, само се шегува с тях.“ С участието на автора и преводачите Николай Фенерски и Асен Милчев. Книгата ще представи Деян Енев.

Представя издателство „Ерго“

 

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Весела Ляхова – гордостта на издателството за 2013 година!

Романът й „Бежанци“ е носител на наградата „Христо Г. Данов“ (2014 г.) и първа награда на Портал „Култура“ (учредена от Фондация „Комунитас“) за принос в областта на културата и хуманитаристиката, в категория литература (2014 г.)

Представя издателство „Жанет 45“

 

18:30 – 19:00

Щанд на издателство „Монт“, № 410

Коледна томбола на издателство Монт. Наградите ще бъдат изтеглени от специалния ни гост, авторката на „Кралицата на здрача: Наследницата“ , Гери Йо.

(талони ще се получават при покупка на щанда на издателството)

Представя издателство „Монт“

 

19:00 – 20:00

Сцена, ет. 3

Премиера – „Мрежата на живота” от Таня Капинчева. На пръв поглед Карина, главната героиня на романа, има всичко, което е необходимо на една 40-годишна жена, за да бъде щастлива – здраво дете, богат съпруг и красива къща в чужбина. Под повърхността на нейния живот, обаче, е скрито безразличието на съпруга й, заплашващо да зарази със силата си отношението на дъщеря им към нея. Зад парите и луксозния дом е скрита за очите на околните, но не и за нея, самотата и носталгията, придобиващи гротескно големи размери в часовете на дългите нощи.

Ще намери ли Карина изход от депресията или виртуалният свят ще превземе всички територии на нейното съществуване, докато я превърне в нереална жена?

Представя издателство „Делакорт“

 

20:00

НДК, зала 7 (вход с покани)

Връчване на годишните награди на Асоциация „Българска книга“ – „Златен лъв“.

Представя Асоциация „Българска книга“

 

13.12.2014 (събота)

 

10:00 – 11:00

Сцена, ет. 3

Издателство „Нов живот“ представя своята поредица от книги за здравословен начин на живот. Книгите са написани от лекари-специалисти и предлагат лесни природосъобразни идеи за хранене, движение, почивка, превенция и лечение на болести.

Модератор: д-р Гергана Гешанова, фитотерапевт

Представя издателство „Нов живот“

 

11:00

Щанд на издателство „Емас“, № 316

Детският автор от Норвегия Ендре Люн Ериксен ще дава автографи

Представя издателство „Емас“

 

11:00

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Виктор Самуилов ще зарадва най-малките почитатели на „Жанет 45“.

Най-добрият детски автор Виктор Самуилов и поредната му весела приумица – книжка-календар.

Окачваш я на стената в детската си стая, откриваш що за зодия си ти, какви големи зодии са всъщност мама, татко и останалите твои близки и след като наместиш прозорчето на днешна дата, си отбелязваш върху календара най-важните задачки за деня.

И всичко това за всичките години, които ти предстоят – вечна книжка-календар!

Представя издателство „Жанет 45“

 

11:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Милена Пашова

Представя издателство „Сиела“

 

11:00 – 12:00

Сцена, ет. 3

„Силвър“от Андрю Моушън. Ново издание на продължението на „Островът на съкровищата“ от Робърт Л. Стивънс. Книгата  излиза с илюстрациите на  големия български художник Любен Зидаров, специално направени за това издание.

Представя издателство „Прозорец“

 

11:30 – 19:30

Щанд на издателство „Монт“, № 410

Среща с автограф с Гери Йо, автор на „Кралицата на здрача: Наследницата“

Представя издателство „Монт“

 

12:00

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

„Детските книги не са детска игра“ Разговор с Йоана Николае и Адина Попеску. Модератор: Овидиу Шимонка.

Представя Министерство на културата на Румъния

 

12:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Михаил Вешим

Представя издателство „Сиела“

 

12:00

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Каним ви на среща с автограф с писателя Георги Господинов.

Отбелязваме 15 години от излизането на първия български постмодерен роман – „Естествен роман“, който години наред радва читателите си в десетки издания и е преведен на 23 езика.

Представя издателство „Жанет 45“

 

12:00 – 13:00

Сцена, ет. 3

Алхимия на взаимоотношенията – лекция на Гал Сасон. Как съдбата ни е закодирана в името ни? В тази лекция ще научите как името ви като духовно ДНК, крие много тайни относно вашата идентичност и вашето бъдеще.

Представя издателство „Кибеа“

 

13:00

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Поетично четене с Йоана Николае, Симона Попеску, Мирча Динеску, Клаудиу Комартин, Матей Вишниек, Мариус Чиву.

Модератор: Овидиу Шимонка.

Представя Министерство на културата на Румъния

 

13:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Ваня Щерева

Представя издателство „Сиела“

 

13:00 – 14:00

Сцена, ет. 3

Премиера на стихосбирката „И за любов да пишем е престъпно“ на Христина Маджарова

Представя фондация „Буквите“

 

14:00 – 16:00

Сцена, ет. 3

„Подземните хроники“ на Сюзан Колинс:

Карнавал на жителите на Подземната страна и теглене на Гибелната томбола

Представя издателство „Екслибрис“

 

15:00

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Среща с Лучан Дан Теодорович, Габриела Адаместеану и Георги Господинов

Модератор: Мариус Чиву

Представя Министерство на културата на Румъния

 

15:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Галин Никифоров

Представя издателство „Сиела“

 

16:00 – 17:00

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата на световноизвестния неврохирург д-р Бен Карсън „Поеми риска“.

Д-р Бен Карсън е първият, разделил успешно бебета сиамски близнаци, свързани в областта на главата. В практиката си той поема огромни рискове като лекар и като човек. Споделяйки някои от тези случаи, той обяснява своите принципи за  анализ на риска, които действат при всяка ситуация.

Радост Горанова ще представи книгата и ще сподели впечатления от личната си среща с автора. В допълнение ще научите за мисията и целите на издателство „Нов живот“, което е в навечерието на 80-годишен юбилей.

Представя издателство „Нов живот“

 

16:00

Щанд на издателство „Факел Експрес“, № 421

Васил Балев дава автограф на книгите „Злак“ и „Стихотворения“

Представя издателство „Факел Експрес“

 

16:00

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Представяме Ви Радостина Ангелова – талантлива, задълбочена писателка, която впечатлява все повече с всяка следваща книга

Представя издателство „Жанет 45“

 

16:00

Щанд на издателство „Хермес“, № 326

Автографи от Иво Топалов. След успеха на „Полетът на орела“ Иво Топалов ще зарадва читателите си с новата си книга „Докторът“.

Представя издателство „Хермес“

 

16:00

Щанд на издателство „Ерго“, № 429

Среща с автограф с Нели Лишковска и сборника ѝ с разкази „Танго за Луцифер“ („Ерго“, С., 2014). „Подозрителна, но и благосклонна към своите герои, разказвачката Нели Лишковска ги въвежда в света ни – и изведнъж той става по-ясен и по-зловещ, по-тайнствен и по-вълнуващ. Задълго.“ – обрисува Марин Бодаков тази екстраординарна книга.

Представя издателство „Ерго“

 

16:30

Щанд на издателство „Агата-А“, № Б11

Джаз-четене: КОРТАСАР – Коледен епизод

Посвещава се на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар

С участието на всички преводачи на Хулио Кортасар, на музикантите Петър Момчев – саксофон, и Владимир Михайлов – контрабас, и на членове на дипломатическата мисия на Аржентина в България.

Четем новоизлезлите текстове на Кортасар „Около мита“ и „62/Модел за сглобяване“.

Представя издателство „Агата-А“

 

17:00

Щанд на издателство „Емас“, № 316

Датският криминален автор Юси Адлер-Улсен ще дава автографи

Представя издателство „Емас“

 

17:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 107

Среща с автограф с Алек Попов

Представя издателство „Сиела“

 

17:00 – 18:00

Сцена, ет. 3

Премиера на романа „Късна жена“ от Станчо Пенчев („Ерго“, С., 2014). „Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература“ – казва Деян Енев за писателя. Книгата ще представи литераторът д-р Йордан Ефтимов.

Представя издателство „Ерго“

 

17:30

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Диалог между Мирча Картареску и Иван Станков.

Модератор: Мариус Чиву.

Представя Министерство на културата на Румъния

 

18:00

Щанд на издателство Ерго, № 429

Среща с автограф с Владислав Христов и най-новата му стихосбирка „Германии“ („Ерго“, С., 2014). „Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии“ сред най-значителните творби на съвременната ни лирика“ – вещае Иван Теофилов за поетичната книга.

Представя издателство „Ерго“

 

18:00 – 18:30

Щанд на издателство „Персей“, № 211

Книга с автограф: Йохана Синисало – автор на големия финландски бестселър „Никога преди залез“. Романът „Никога преди залез” е големият финландски пробив в модерната попкултура, превърнал авторката в световна знаменитост и донесъл й номинация за награда „Небюла“ в САЩ. Млад фотограф открива трол, пребит от агресивни тийнейджъри. Но младежът няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.

Представя издателство „Персей“

 

18:00 – 19:00

Сцена, ет. 3

Представяне на новия роман от Милена Фучеджиева – „Сексът и комунизмът“„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуалното съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж, се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

Представя издателство „Ентусиаст“

 

19:00 – 20:00

Сцена, ет. 3

Илиян Любомиров представя „Нощта е действие“.

„Ако има поет, който е способен да ни зареди с желание за живот и положителна енергия в днешното мудно време на отрицание и повсеместна враждебност, то това е Илиян Любомиров.“ Петър Чухов

Представя издателство „Жанет 45“

 

 

14.12.2014г.

 

11:00

Щанд на Почетния гост – Румъния, № А2

Среща с Йоана Николае, Симона Попеску и Клаудиу Комартин. Гост: преводач Василка Алексова.

Модератор: Овидиу Шимонка.

Представя Министерство на културата на Румъния

 

11:00 – 12:00

Сцена, ет. 3

Издателство „Сиела” представя луксозното издание „Светът на огън и лед”  – неразказаната история на Вестерос и „Песен за огън и лед”!  Издание с над 170 цветни илюстрации и тонове нова информация, написана от Джордж Р. Р. Мартин. Научете всичко за събитията, изградили света на Вестерос – епични битки, смели завоевания, дръзки бунтове и горчиви предателства. От Епохата на зората, през идването на Първите хора и андалите, до Завоеванито на Егон, властването на  Таргариените и бунта на Робърт.

„Светът на огън и лед” е задължително четиво за всички почитатели на творчеството на Мартин и е твърдо доказателство, че перото е по-могъщо от буря от мечове.

Представя издателство „Сиела“

 

12:00 – 13:00

Сцена, ет. 3

Приказката „Упоритият крал” от Доналд Бисет възкръсва 37 години след появата й на български. Живот й даде художничката Кремена Пенчева, която ни въвежда във фантазния свят на английския писател, уголемен от нейното още по-разюздано въображение в цветове и форми. Кремена ни напусна преди 2 години, но сега ще се срещнем с две от книгите й – „Упоритият крал” и „Скрити приказки”, в която текстът и картинките са създадени от нея. Премиерата е на 14 декември от 12 часа в НДК в рамките на 42 Софийски международен панаир на книгата.

Представя издателство „Милениум“

 

12:00

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 325

Т. Яна Якова и детският роман „Лапи“ гостуват на щанда на „Жанет 45“.  Пухкавите котаци, нарисувани от автора на тази книжка, ще ни покажат каква е цената на приятелството и как доброто пак ще победи, въпреки прословутия котешки мързел… Територия, запазена само за малки любопитковци!

Представя издателство „Жанет 45“

 

12:00

Щанд на издателство „Кръгозор“, № 321

Публично теглене на томбола с имената на всички гласували в конкурса „Моята любима книжарница” (www.lubimaknijarnica.com) и обявяване на печелившите. Един от тях ще  получи ваучер на стойност 200 лв., осигурен от ИК „Кръгозор”, и ще може да закупи книги по избор в посочена от него  книжарница. Останалите печеливши ще получат поощрителни награди.

Национален конкурс „Моята любима книжарница” е организиран от ИК „Кръгозор” и е първият в България конкурс, посветен на книжарниците, в който книжарницата победител ще бъде определена от читателите чрез пряко онлайн гласуване.

Представя издателство „Кръгозор“

 

12:00 – 13:00

Щанд на издателство „Ерго“, № 429

Среща с автограф с Екатерина Григорова и последната ѝ стихосбирка „Дъска по мокрия пясък“ („Ерго“, С., 2014). „Авторката умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. В новата си книга тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна“ – възкликва Бойко Ламбовски за тази всепроникваща поетика.

Представя издателство „Ерго“

 

13:00 – 14:00

Сцена, ет. 3

Литературно четене и презентация на романа на Мариане Грубер „Спомените на един смешник”

Преводач: Ана Димова

Модерация: Владимир Сабоурин

Съвместно с Посолство на Република Австрия, София.

Мариане Грубер е aвторка на проза, лирика, есета, утопични романи, детска и юношеска литература. Сътрудник на радиото и телевизията. Изнася лекции в Европа, Азия и САЩ. От 1994 до 2014 г. е президент на Австрийското дружество за литература, най-голямото австрийско сдружение, осъществяващо контакти с творци от цял свят. Носител на многобройни награди, между които наградата Джордж Оруел, награди за лирика, за къс разказ, за детска и юношеска литература. Почетен доктор на университета в Нижни Новгород (1997). Член на Международното настоятелство на Международно дружество Елиас Канети.

На български от Мариане Грубер: Протоколи на страха (1994), Към замъка (2010).

В едно свое интервю тя казва, че е дълбоко вярващ човек, вярва в съзидателната сила на изкуството. А щом едно общество може да си позволи да създава култура, то може да намери и образци за решаване на проблемите си. В създаването на такива образци Мариане Грубер има забележителни постижения както в творчеството си, така и в културно-политическата дейност.

Представя издателство „Елиас Канети“

 

14:00 – 15:00

Сцена, ет. 3

Литературно четене и презентация на книгата на Ирен Ниг „Човек сам словотвори местата си”

Преводачка: Недка Николова

Модератор: Пенка Ангелова

С подкрепата на културната фондация на Лихтенщайн.

За книгата си „Човек сам словотвори местата си“ (2006) получава литературната награда на Европейския съюз.

В тази книга се докосваме до една свободна игра със словото, с препинателните знаци, със значенията на думите и с чувствата, които те предизвикват. С детски наивитет, творческо въображение и философско вглъбение тук се градят възможни и междинни светове, които ни внушават свободата, необходима за изживяването и красотата на живота. Ирен Ниг ни показва, че по-важното е да не се живее в чужда приказка и в чужд текст, а да се намери собствената приказка, собствения текст в това словотворческо светослагане и преодоляване на смъртта.

Представя издателство „Елиас Канети“

 

15:00 – 16:00

Сцена, ет. 3

“Издателска къща Гутенберг“ ще представи новите си издания испански антологии:

Поетичната антология „Изгнаници на този свят“ на испанския философ Мигел де Унамуно (1864-1936), която се издава по случай 150 години от рождението му. В нея са представени всички значими периоди и идеи от творчеството на забележителния „будител на духове“.

В антологията „Вълнения“ на Федерико Гарсия Лорка (1898-1936) българският читател ще може за първи път да се запознае с пълния спектър на художествената проза на великия испански поет. Малко известен факт е, че той дебютира именно като прозаик и през целия си живот не спира да публикува разкази, импресии, философски етюди, есета, речи, поеми в проза и др.

Представя издателство „Гутенберг“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …