Начало / Свят / Италиански историк: Мона Лиза е китайска робиня и майка на Леонардо да Винчи

Италиански историк: Мона Лиза е китайска робиня и майка на Леонардо да Винчи

Италиански историк твърди, че е разгадал една от най-големите мистерии – коя всъщност е Мона Лиза от великата картина на Леонардо да Винчи, съобщи rt.com. Анджело Паратичо, писател и историк, който работи и живее в Хонг Конг от 20 години, смята, че образът е на китайска робиня и, най-вероятно, майката на Да Винчи. Той ще развие теорията си в своята книга „Leonardo da Vinci: a Chinese scholar lost in Renaissance Italy“. Засега не се знае кога творбата ще излезе на книжния пазар.

Паратичо не е първият, който смята, че картината е вдъхновена от майката на италианския гений. Същото казва още през 1910 г. Зигмунд Фройд. Теорията не изглежда абсурдна, като се има предвид липсата на информация за майката на Леонардо.

„Зад гърба на Мона Лиза има китайски пейзаж, дори лицето й е с китайски черти… Един от богатите клиенти на бащата на Леонардо имал робиня на име Катерина. След 15 април 1452 г., рождената дата на Леонардо, тя изчезва от всички документи. Върху това може да се помисли. Почти съм сигурен, че тя е от Изтока, но за да я смятаме за китайка, се изисква дедуктивен подход. Има няколко доказателства, че Да Винчи има китайски произход. Например – писал е с лявата ръка от ляво на дясно и също така е бил вегетарианец – нещо, което не е било разпространено тогава“, споделя Паратичо.

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *