Начало / Читатели / „Тук няма място за старци“ от Кормак Маккарти (ревю)

„Тук няма място за старци“ от Кормак Маккарти (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

„Тук няма място за старци“ е жесток роман, който разказва за ширещатата се престъпност в Тексас, близо до границата с Мексико. Главни действащи лица са шериф Ед Том Бел, заварчик и ветеран от Виетнамската война Люелън Мос и безпощадният убиец Антон Чигур.

Това е книга, пълна с безмилостни убийства, трупове, наркотици, много пари, жажда за мъст, алчност и нечовешка лудост. Това е книга, която разказва за умирането на нещо изконно и важно и за зараждането на нещо неуправляемо и зловещо.

В началото на всяка глава шериф Бел споделя своите мисли и разочарованието от неспособността си да се справи с ширещото се зло, пред което е безсилен. Защото злото не признава никой и нищо – нито закона, нито морала. Злото в лицето на безмилостния Антон Чигур унищожава всичко и всеки, спазвайки свои собствени принципи, несъвместими с уважение и зачитане. За него всеки човек, който е препречил пътя му, трябва да бъде убит. И той ревностно следва това правило.

Шериф Бел е въплъщение на честта и достойнството, на уважението и любовта. Той е най-силният образ, макар неговите примирение и отчаяние да създават усещането за слабост. Едни от най-хубавите моменти в книгата са думите на Бел.

Люелън Мос е герой, който се намира по средата – между доброто и злото. Той е обикновен човек, който, докато ловува, случайно попада на грешното място, намира над 2 милиона долара и решава да ги вземе за себе си.

Неговото желание за бързо забогатяване го превръща в част от престъпния свят, но в същото време принципите му са сходни с тези на Бел.

И макар събитията тук да разказват за една определена случка на едно определено място в едно определено време, Кормак Маккарти успява да предаде едно универсално послание затова накъде е тръгнал светът, за унищожителното въздействие на наркотиците и парите върху хората и техните устои.

Суперлативите по адрес на автора на тази книга са излишни, защото смятам, че те не са достатъчно добри, за да дадат наистина реална представа за това какъв страхотен писател е той.

„Тук няма място за старци“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …