Начало / България / Екатерина Йосифова с Голямата награда за литература на Софийския университет

Екатерина Йосифова с Голямата награда за литература на Софийския университет

Поетесата Екатерина Йосифова е тазгодишният лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Екатерина Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в Кюстендил. Завършва руска филология в Софийски университет. Работи като учител в Дупница и Кюстендил (1968-1970), журналист в редакцията на в. „Звезда“ (Кюстендил) (1971-1972), драматург в Кюстендилския драматичен театър (1972-1981), завеждащ на отдел „Поезия“ и главен редактор на литературен алманах „Струма“ (1981-1990). Има дъщеря и син. Нейни стихотворения са превеждани и публикувани в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция и др., а в Македония е издадена книгата ѝ „Ништо ново“, 2003, изд. „Штрк“, Скопие. Носител е много литературни награди, на ордена „Кирил и Методий“, почетен гражданин е на Кюстендил.

Книги от Екатерина Йосифова тук

Прочетете още

ЛЮСИ 11 стр. Корица

“Уговорено“ за наша сметка

Людмила ЕЛЕНКОВА, Радио Хеликон „Уговорено“ е смела публицистика, въпреки че подзаглавието „Тайните сделки, които променят …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *