Начало / България / Емблематични текстове на О’Хенри са събрани в „Разкази за Коледа“

Емблематични текстове на О’Хенри са събрани в „Разкази за Коледа“

Три разказа на О’Хенри, посветени на светлата Коледна вечер,са събрани в илюстрирания сборник „Разкази за Коледа“. Изданието на „Изток-Запад” е вече на книжния пазар. В него са включени емблематичните разкази „Хиляда долара“, „Даровете на влъхвите“ и „Последният лист“.

Силата на любовта, готовността за саможертва и доброто, което всеки носи у себе си, са основна тема в малката луксозна книжка – разказите стоплят душата, дарявайки читателя с вяра, любов и надежда в навечерието на светлите коледни празници. Рисунките и корицата са дело на художничката Деница Трифонова.

О’Хенри е литературният псевдоним на американския писател Уилям Сидни Портър. Известен като майстор на късия разказ, той е роден в лекарско семейство в Грийнсбъро, Северна Каролина, през 1862 г. Майка му умира от туберкулоза, когато е едва на три години. Малкият Уилям е отгледан от леля си. Едва 19-годишен, се дипломира като фармацевт. Работил е какво ли не, докато живее в Тексас: кравар, готвач, пощальон, фармацевт, журналист. В Остин среща съпругата си Етъл Естес. Първородният им син умира от туберкулоза през 1888 г., а година по-късно се ражда дъщеря им Маргарет. В Остин, където работи като касиер в банка, Портър е обвинен в злоупотреба. За да избегне съдебния процес, бяга в Хондурас. Престоят му в Латинска Америка го вдъхновява за написването на разкази и фейлетони, в един от които за първи път въвежда израза „бананова република“. Писателят разбира, че съпругата му е на смъртно легло и решава да се върне в родината. Скоро след завръщането му Етъл умира, а О’Хенри е осъден на пет години затвор. В затвора той работи като фармацевт и пише разкази, приходите от които използва за издръжката на Маргарет. Там измисля и псевдонима си, с който става знаменит. Освободен е предсрочно след три години. През 1902 г. се мести в Ню Йорк, където сътрудничи на много вестници и списания и го застига голямата популярност. Жени се за ученическата си любов, но се пристрастява към алкохола. Това е причината тя да го напусне. Последните си дни прекарва в самота в беден хотел. Умира през 1910 г. от цироза и диабет.

„Разкази за Коледа“ тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …