Начало / България / Излиза ново издание на „Лавина“ на Блага Димитрова

Излиза ново издание на „Лавина“ на Блага Димитрова

Ново издание на емблематичния роман на Блага Димитрова „Лавина“ излиза до дни. През септември тази година „Хермес“  публикува  й „Отклонение“.

„Лавина“ е роман за човешките взаимоотношения, за страховете, за приятелството и любовта, разказан ни през погледа на група алпинисти. Книгата нашумя и заради едноименния филм на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков, получил специална награда на Международния кинофестивал в Делхи през 1983 г.

Това е шестото издание на романа.

Блага Димитрова (1922–2003) израства във Велико Търново, но семейството се преселва в София, където тя завършва I девическа гимназия (класически отдел с латински и старогръцки), а след това славянска филология. Докато учи, взема уроци по пиано при проф. Андрей Стоянов и изпълнява клавирните сонати на Бетовен. Владее пет езика. Издала е много книги със стихове, романи, есета, спомени, както и два тома документално изследване за българската култура от първата четвърт на XX век. Превела е от полски „Пан Тадеуш“ от Мицкевич след 15 години труд, от старогръцки „Илиада“ от Омир, както и редица книги от полски, руски, шведски и др. автори. Била е вицепрезидентка на България (1992–1994), подава оставка.

Книги от Блага Димитрова тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …