Начало / Свят / „Миниатюристът“ бе избрана за книга на годината на „Уотърстоунс“

„Миниатюристът“ бе избрана за книга на годината на „Уотърстоунс“

Дебютната книга на разорената актриса Джеси Бъртън „Миниатюристът“ бе избрана за книга на годината на издателство „Уотърстоунс“, предаде Би БиСи. Книгата е вдъхновена от кукла за къщи, която авторката видяла в Рийксмузеум в Амстердам и връща читателя в холандската столица през XVII век. Наскоро тя излезе и на български език. Миналата година тази награда спечели „Стоунър“ на Джон Уилямс.

„Много съм поласкана от това, че избраха мен. Мисля, че съм сключила някакъв договор с дявола и той е дошъл да вземе душата ми“, казва 31-годишната Бъртън.

Истинска война за правата за отпечатването й се разгоря още по време на Лондонския панаир на книгата през 2013 г.  Дебютът й надмина по продажби Дж. К. Роулинг, а критиците предвещават, че скоро ще задмине Е Л Джеймс по скорост на продажбите. Джеси Бъртън, разорена актриса, която едва свързвала двата края в Лондон като личен асистент, прекарвала вечерите си в това да пише и редактира „Миниатюристът“ – книга, която й печели слава на най-бързо продавания автор след „50 нюанса сиво“.

Никой не е по-изненадан от успеха, колкото самата Бъртън, която казва:

„За мен това някой издател да хареса книгата достатъчно, за да я издаде, винаги е било голямата ми мечта. Даже не си и представях какво ще стане след това. А след това книгата стана бестселър… През ум не ми е минавало. Бях се научила да си занижавам очакванията и да не се надявам толкова – това, което се случи, е просто приказка.“

„Миниатюристът“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …