На фокус
Начало / Свят / Джеймс Патерсън насърчава четенето с клип с книжна клада

Джеймс Патерсън насърчава четенето с клип с книжна клада

Джеймс Патерсън избра нестандартен начин за насърчаване на четенето в САЩ. Писателят публикува клип, в който тълпа хвърля книги в огромни пламъци, съобщи „Гардиън“. Така той цели да привлече внимание към проблема със затварянето на книжарници и все по-малко четящите хора в САЩ.

„В Америка се горят книги. Вие сте поканени, особено децата. Виждате ли – затварят местните ви книжарници и библиотеки. Издателите умират. Американската литература ще бъде следващата в пламъците. Достатъчно! Аз съм Джеймс Патерсън. Ние можем да спрем горенето на книги“, казва авторът в клипа.

На своя уебсайт Патерсън насърчава администрацията на президента Барак Обама да адресира проблема с четенето в САЩ. Той иска от американците да подпишат петиция, която призовава Обама веднъж месечно да се появява в публичното пространство с книга в ръка, да си купува книга от книжарница или да заема от библиотека и да бъде записван да казва, че е е притеснен за състоянието на четенето в страната.

В сайта на писателя пише, че при 100 000 подписа в следващите 30 дни, администрацията е длъжна да отговори. Патерсън посочва, че преди 20 години е имало 10 000 активно работещи книжарници в САЩ, а сега са едва 3 000. Също така средностатистическия американски тийнейджър гледа видео забавления по 3 часа на ден, а чете едва 8 минути на седмица.

„Проблемът продължава вече доста време. Това, което се опитвам да направя, е да запаля огън. Искам хората да видят и да се събудят. Да разберат, че се нуждаем от книжарници, от библиотеки. Нуждаем се децата ни да четат повече. Повече от всичко искам в Конгреса да вземат позиция и да изразят притеснението си от ситуацията. Искам всеки член на Конгреса да се изкаже по въпроса за четенето. Барак и Мишел Обама да се появяват с книга всеки месец. Би било супер“, казва Патерсън.

Клипът тук

Свързани заглавия
Джеймс Патерсън изпрати 130 000 паунда на 73 независими книжарници в Обединеното кралство и Ирландия

Джеймс Патерсън дарява книги на армията на САЩ

„Форбс“ класира писателите с най-високи приходи през последната година
Джеймс Патерсън ще дари 250 000 паунда на независими книжарници във Великобритания и Ирландия
Как работи „Фабриката за бестселъри“ на Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън дарява книги на шестокласници
Джеймс Патерсън обвини „Амазон” в монопол

Джеймс Патерсън раздаде 268 000 долара на 43 книжарници

Джеймс Патерсън и баскетболни звезди от НБА промотират четенето

Джеймс Патерсън ще даде 1 млн. долара на независимите книжарници

Джеймс Патерсън изпраща чекове на 55 книжарници

Книги от Патерсън тук

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …