Начало / Свят / Джеймс Патерсън насърчава четенето с клип с книжна клада

Джеймс Патерсън насърчава четенето с клип с книжна клада

Джеймс Патерсън избра нестандартен начин за насърчаване на четенето в САЩ. Писателят публикува клип, в който тълпа хвърля книги в огромни пламъци, съобщи „Гардиън“. Така той цели да привлече внимание към проблема със затварянето на книжарници и все по-малко четящите хора в САЩ.

„В Америка се горят книги. Вие сте поканени, особено децата. Виждате ли – затварят местните ви книжарници и библиотеки. Издателите умират. Американската литература ще бъде следващата в пламъците. Достатъчно! Аз съм Джеймс Патерсън. Ние можем да спрем горенето на книги“, казва авторът в клипа.

На своя уебсайт Патерсън насърчава администрацията на президента Барак Обама да адресира проблема с четенето в САЩ. Той иска от американците да подпишат петиция, която призовава Обама веднъж месечно да се появява в публичното пространство с книга в ръка, да си купува книга от книжарница или да заема от библиотека и да бъде записван да казва, че е е притеснен за състоянието на четенето в страната.

В сайта на писателя пише, че при 100 000 подписа в следващите 30 дни, администрацията е длъжна да отговори. Патерсън посочва, че преди 20 години е имало 10 000 активно работещи книжарници в САЩ, а сега са едва 3 000. Също така средностатистическия американски тийнейджър гледа видео забавления по 3 часа на ден, а чете едва 8 минути на седмица.

„Проблемът продължава вече доста време. Това, което се опитвам да направя, е да запаля огън. Искам хората да видят и да се събудят. Да разберат, че се нуждаем от книжарници, от библиотеки. Нуждаем се децата ни да четат повече. Повече от всичко искам в Конгреса да вземат позиция и да изразят притеснението си от ситуацията. Искам всеки член на Конгреса да се изкаже по въпроса за четенето. Барак и Мишел Обама да се появяват с книга всеки месец. Би било супер“, казва Патерсън.

Клипът тук

Свързани заглавия
Джеймс Патерсън изпрати 130 000 паунда на 73 независими книжарници в Обединеното кралство и Ирландия

Джеймс Патерсън дарява книги на армията на САЩ

„Форбс“ класира писателите с най-високи приходи през последната година
Джеймс Патерсън ще дари 250 000 паунда на независими книжарници във Великобритания и Ирландия
Как работи „Фабриката за бестселъри“ на Джеймс Патерсън

Джеймс Патерсън дарява книги на шестокласници
Джеймс Патерсън обвини „Амазон” в монопол

Джеймс Патерсън раздаде 268 000 долара на 43 книжарници

Джеймс Патерсън и баскетболни звезди от НБА промотират четенето

Джеймс Патерсън ще даде 1 млн. долара на независимите книжарници

Джеймс Патерсън изпраща чекове на 55 книжарници

Книги от Патерсън тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

two cats lying on sofa with book at home

Котки в служба на книгата

Звучи като в хубава книга – да влезеш в някоя книжарница или библиотека, а там …