Начало / Критика / Актьорът Ръсел Бранд: Позорно е едно училище да няма библиотека

Актьорът Ръсел Бранд: Позорно е едно училище да няма библиотека

Актьорът Ръсел Бранд заяви, че училищата, които нямат библиотеки, са позор, съобщи thebookseller.com. Бранд, който се изявява още като комедиант и писател, изнесе емоционална лекция в Лондон, организирана от благотворителната организация „Reading Agency“. Той допълни, че затварянето на обществени библиотеки е фундаментализъм и печалбарство.

Бранд посетил своето старо училище в Грейс, Есекс, и видял, че то вече няма библиотека.

„Позорно е едно училище да няма библиотека. Какво се случва? Всичко, което имаше, бяха рафтове, празни рафтове. Усеща се огромна липса. Библиотеката е символ на четенето и чувството за общност. Това са ценности, които са под постоянна атака в последно време“, сподели той.

Актьорът заяви, че той, заедно с издателите си „Canongate“ и „Random House“ , ще дарят пари за изграждане на нова библиотека в училището. Бранд говори и за въведените тази година рестрикции в затворите, според които затворниците в Обединеното кралство не могат да получават книги от вън.

„Разпитах хора и аргумента е, че се прави с цел спиране на контрабандата в затворите, но това не е вярно. Всеки знае кой разпространява наркотици – хората, които работят там. Причината да не искат затворниците да получават книги е, че не искат тези хора да мислят, да се учат.“

Бранд каза още, че четенето не се насърчава от управляващите, защото четящите и интелигентни хора са по-трудни за контролиране и не подлежат на обработка. Затварянето на обществени библиотеки било движено от фундаментализъм и печалбарство. Той завърши лекцията си с откъси от произведения на Лев Троцки и Малкълм Екс.

Свързани заглавия
Ръсел Бранд пише детска поредица

Актьорът Ръсел Бранд пише книга за проблемите на обществото

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …