Начало / България / Eва Липска ще гостува в България

Eва Липска ще гостува в България

На 1 и 2 декември в Пловдив и в София ще гостува голямата полска поетеса Ева Липска по повод представянето на книгата й „Скъпа госпожо Шуберт…“  (превод на Вера Деянова). Организатор на визитата й в България е Полския институт и издателство за поезия „ДА“.

Eва Липска (1945) е една от най-значимите съвременни полски поетеси. През 1995–1997 е директор на Полския институт във Виена, член е на полския и австрийския ПЕН клуб, член-учредител на Асоциацията на полските писатели.  Литературното й творчество включва 30 тома и сборници с поезия, както и известната полско-немска публикация „Живот ерзац – Ersatzleben“ (1998) и номинираната за литературната награда НИКЕ повест „Сефер” (2009). Стихове на Ева Липска са преведени на над 40 езика, в България са издадени „Ваканцията на мизантропа“ (1994) и „Портокалът на Нютон“ (2012). За литературното си творчество поетесата е отличена с многобройни награди, в т.ч. Литературната награда „Гдиня“ за сборника „Ехо“ („Pogłos“). През 2014 г. авторката е удостоена с плакет в Алеята на писателите, Освиенцим; Международната награда Ipazia all’Eccellenza al Femminile 2014 – Генуа за тома с поезия, издаден на италиански – „L`occhio incrinato del tempo“ и с наградата „The European Atlas of Lyrics“, Баня Лука, Босна и Херцеговина.

В българското издание са включени два тома: „Скъпа госпожо Шуберт…“ и „Любов, скъпа госпожо Шуберт…“. Включените стихове представляват своеобразен цикъл писма, написани до госпожа Шуберт от таен, неизвестен за читателите адресат.

Срещите на Липска в България

Пловдив, 1 декември (понеделник), 19.00 ч.

Клуб „Петното на Роршах”, вход свободен

Гост – Сeбастиан Кудас, автор на илюстрациите в книгата.

Водещ на срещата Силвия Чолева, поетеса, писател и журналист. 

––––––-

София, 2 декември (вторник), 18.00 ч.

Клуб „Чай във Фабриката”, ул. Бенковски 11, вход свободен

Гост на срещата – Сeбастиан Кудас, автор на илюстрациите в книгата. Водещ – Марин Бодаков, поет и журналист, завеждащ отдел „Литература” на в-к „Култура“.

Стиховете ще чете актрисата Снежина Петрова.

 „Портокалът на Нютон и други стихотворения“ от Ева Липска тук

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …