Начало / България / Eва Липска ще гостува в България

Eва Липска ще гостува в България

На 1 и 2 декември в Пловдив и в София ще гостува голямата полска поетеса Ева Липска по повод представянето на книгата й „Скъпа госпожо Шуберт…“  (превод на Вера Деянова). Организатор на визитата й в България е Полския институт и издателство за поезия „ДА“.

Eва Липска (1945) е една от най-значимите съвременни полски поетеси. През 1995–1997 е директор на Полския институт във Виена, член е на полския и австрийския ПЕН клуб, член-учредител на Асоциацията на полските писатели.  Литературното й творчество включва 30 тома и сборници с поезия, както и известната полско-немска публикация „Живот ерзац – Ersatzleben“ (1998) и номинираната за литературната награда НИКЕ повест „Сефер” (2009). Стихове на Ева Липска са преведени на над 40 езика, в България са издадени „Ваканцията на мизантропа“ (1994) и „Портокалът на Нютон“ (2012). За литературното си творчество поетесата е отличена с многобройни награди, в т.ч. Литературната награда „Гдиня“ за сборника „Ехо“ („Pogłos“). През 2014 г. авторката е удостоена с плакет в Алеята на писателите, Освиенцим; Международната награда Ipazia all’Eccellenza al Femminile 2014 – Генуа за тома с поезия, издаден на италиански – „L`occhio incrinato del tempo“ и с наградата „The European Atlas of Lyrics“, Баня Лука, Босна и Херцеговина.

В българското издание са включени два тома: „Скъпа госпожо Шуберт…“ и „Любов, скъпа госпожо Шуберт…“. Включените стихове представляват своеобразен цикъл писма, написани до госпожа Шуберт от таен, неизвестен за читателите адресат.

Срещите на Липска в България

Пловдив, 1 декември (понеделник), 19.00 ч.

Клуб „Петното на Роршах”, вход свободен

Гост – Сeбастиан Кудас, автор на илюстрациите в книгата.

Водещ на срещата Силвия Чолева, поетеса, писател и журналист. 

––––––-

София, 2 декември (вторник), 18.00 ч.

Клуб „Чай във Фабриката”, ул. Бенковски 11, вход свободен

Гост на срещата – Сeбастиан Кудас, автор на илюстрациите в книгата. Водещ – Марин Бодаков, поет и журналист, завеждащ отдел „Литература” на в-к „Култура“.

Стиховете ще чете актрисата Снежина Петрова.

 „Портокалът на Нютон и други стихотворения“ от Ева Липска тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …