Навръх празника на християнското семейство, кулинарите Стоян и Лора представиха 112-те си нови рецепти, събрани в книгата „Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ в книжарница „Хеликон България“. Гостите можеха да опитат вкусни хапки, сладки и в тон с книгата – специалитета крем от кестени по време на премиерата.
Телевизионните виртуози на черпака и тигана показаха наживо изпълнение на „Гужер в четири варианта“.
„Без да си опитал да си по-смел и свободен в кухнята, няма как да знаеш дали в теб не се крие един кулинарен Вивалди“, каза на гостите Лора.
Стоян пък препоръча специални коледни рецепти, които всеки читател може да открие и в книгата. Изданието излезе в два варианта – с меки и твърди корици.
Предвид предстоящите Коледни празници от lira.bg пък ви препорчъваме една рецепта от „Сезони в кухнята“, без която никоя трапеза на Бъдни вечер няма да е завършена.
Соден хляб с чубрица
„Всички се питат къде е паричката“
Време за приготвяне: 1 час и 10 минути
Продукти за два хляба:
800 г бяло брашно
1 ч. л. сода за хляб
2 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
½ ч. л. захар
Брашно за поръсване
Зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, зехтина, чубрицата, солта, захарта, лимоновия сок и содата за хляб, добавете 250-300 мл. топла вода. Замесете меко тесто и след това го месете още около 10 минути на плота. Покрийте с прозрачно фолио и оставете 20 минути да почине.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор (на 200 ако е без). Размесете тестото и оформете два геврека с дебелина 4 см. Сложете всеки в тава с незалепващо покритие, намазана със зехтин. Поръсете ги с брашно и с кухненска ножица ги „щипнете“ отгоре през два пръста разстояние, като внимавате да не ги прережете. Изпечете хлебчетата за 25 минути.
Вариант: Тук сме заложили на много традиционната за нашата кухня чубрица. Но вие можете да експериментирате и да направите хлебчетата с риган, босилек и розмарин.
Свързани заглавия:
Лора и Стоян: Искаме да вдъхновяваме и да сме полезни с книгата си
„Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ тук