Начало / България / „Лъчезар Минчев“ преиздава „Дива къпина“ – първата стихосбирка на Маргарита Петкова

„Лъчезар Минчев“ преиздава „Дива къпина“ – първата стихосбирка на Маргарита Петкова

Издателство „Лъчезар Минчев“ преиздава „Дива къпина“ – първата стихосбирка на Маргарита Петкова. Книгата ще излезе до дни на книжния пазар, а премиерата й ще се състои в столичната книжарница „Хеликон-България“ на 27 ноември, четвъртък, от 18 ч.

Книгата е готова още през 1980 г., но излиза от печат едва през 1983 г. Ето какво споделя издателят на сайта си latchezarmintcheff.com:

„Съдържанието на това ново издание на „Дива къпина“ от Маргарита Петкова повтаря изцяло нейната първа стихосбирка със същото заглавие. В тогавашното каре пише, че е излязла от печат на 30 юли 1983 година. До тази дата Маргарита вече е позната на читателите с публикувани във вестниците нейни стихотворения и има много почитатели, но още няма издадена книга. Когато по покана на Димитър Гулев занася ръкописа си в издателство „Български писател“, откровеността, смелостта и размахът, с които пише, са оценени високо, дори в учудваща степен за онова време, и събраният материал за изданието е даден на нейната бъдеща редакторка Людмила Исаева, съпругата на поета Младен Исаев. След известно време Маргарита е поканена от редакторката си да я посети в дома ѝ във връзка с предстоящото публикуване на стихосбирката. Маргарита отива, естествено, притеснена, Людмила Исаева я кани да влезе и когато се настаняват в уютния хол, слага ръка върху папката с ръкописа на книгата и казва:

– Ние с вас нямаме работа по този ръкопис. Стихотворенията ви са готови за печат“.

Първото издание на „Дива къпина“ има огромен успех, за часове изчезва от книжарниците, превръщайки се в библиографска ценност. Днес книгата не може да бъде намерена дори при букинистите. Единствената възможност е в Националната библиотека.

Книги от Маргарита Петкова тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …