Начало / България / Детска програма е акцентът на „Софийския международен литературен фестивал“

Детска програма е акцентът на „Софийския международен литературен фестивал“

От 25 ноември до 14 декември в София ще се проведе второто издание на „Софийския международен литературен фестивал”, посветено на литературата  от Скандинавския север. Фестивалът се състои от съпътстваща и основна програма с различни акценти, подходящи за деца, възрастни, почитатели на литературата, но и на визуалните и сценични изкуства. Основната програма протича в Мраморно фоайе на НДК, а съпътстващата – там и на много други места в града.

 Детска програма

Водещ акцент във Второто издание на Фестивала е детската програма. За да зарадват най-малките читатели, а и всички пораснали деца, за пръв път в България пристигат световноизвестният шведски автор на детски книги Улф Старк и по-младият му колега от Норвегия Ендре Люн Ериксен. Старк е носител на множество престижни награди за детска литература и е автор на над 30 книги за деца. На български са издадени „Нека белите мечки да танцуват” и „Сикстен или търси се жена за татко” (Изд. „Свеа”), за които той ще разкаже повече в модерирания от Марин Бодаков разговор. Люн Ериксен печели популярност с дебютната си книга, наскоро преведена и на български език, „Питбул-Терие в атака” (ИК „Емас”). Авторът ще прочете откъси и ще отговаря на въпроси в разговор, воден от Валентина Стоева.

Малките читатели са поканени също на много игри, куклен театър и разходка с автора Мила Попнеделева-Генова из създадените от нея чудни книжни светове. Ще могат да се „гмурнат” сред героите на детските книжки на издателство „Рибка”, както и да опитат от „Вкусна география” на Зорница Христова, Анна Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова (Изд. „Точица”). А за обичащите да рисуват, ще има анимационна работилница по мотиви от скандинавски митове и легенди, водена от Радостина Нейкова.

 100 години от рождението на Туве Янсон

Както заради децата, така и заради верните фенове на творчеството и персонажите на Туве Янсон от всички възрасти, Фестивалът с ентусиазъм се включва и в международното отбелязване на 100-годишнината от рождението на легендарната писателка. Серията от събития в нейна чест ще включват четения, куклен театър и забавни игри с Муминтролите за най-малките. Ще има още и: прожекция на документален филм, последван от разговор за творчество и личната й биография, модериран от Драгомир Симеонов, както и откриване на изложба с нейни илюстрации. Филмът и изложбата са любезно предоставени от Финландското посолство.

 Изложби

Освен илюстрациите на Туве Янсон, всички посетители ще имат възможността да разгледат и още две изложби в НДК. „Скандинавски дизайн на книгата“ представя специална селекция с подбрани оригинални корици на книги от скандинавски автори, направена от Рада Якова. Втората изложба е фотоизложбата с продължение на Владислав Христов, представяща портрети на известни писатели, посетили България. Тя ежегодно се обогатява и с лицата на новите гости на Фестивала и всяка следваща година избира нов фокус. През 2013 г. темата й е „Да откриеш остров”, а през 2014 г. обективът на автора е насочен към „Усмивката”. До 30 ноември изложбата може да се разгледа в „+това”, а от 01 декември ще е на разположение на публиката в НДК.

 Кино

Второто издание на Фестивала обединява сили и с Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние”, което ще се проведе от 3-ти до 11-ти декември. Селекцията от 14 филма е направена съвместно от двата фестивала и тематичният й фокус са екранизациите. Сред акцентите са датският „Отвличане”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник  Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”. Пълната програма на „Северно сияние” може да откриете тук.

Съпътстващата програма на „Софийския международен литературен фестивал” започва от 25-ти ноември, а основната от 9-ти декември и ще има по много за всички възрасти и сетива. Затова следете новините на сайта на Фестивала и във фейсбук и отсега започнете да чертаете личния си маршрут из събитията на Второто издание на Фестивала.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …