Начало / България / Единственият завършен роман на Едгар Алан По излезе отново на български

Единственият завършен роман на Едгар Алан По излезе отново на български

„Историята на Артър Гордън Пим“ излезе в ново, луксозно, илюстрирано издание на „Изток-Запад“, заедно с 9 мрачни разказа на Едгар Алан По. Те са  обединени под името „Гротески и арабески“: „Месмерическо откровение“, „Откраднатото писмо“, „Сърце на издайник“, „Черният котарак“, „Крушението на ашъровия дом“, „Бурето с амонтилядо“, „Ангелът на удивителното. Екстраваганца“, „Скокльо, или осемте оковани орангутана“, „Уилям Уилсън“.

„Историята на Артър Гордън Пим“ е единственият  завършен роман на По, който му осигурява най-широка популярност. Именно той оказва влияние върху Хърман Мелвил при написването на великия „Моби Дик“.

Роден през 1809 г. в Бостън, Масачусетс, в семейството на театралните актьори Дейвид и Елиза По, Едгар Алан По е сочен за основоположник на детективския жанр в литературата и е сред първите американски творци, които пишат произведенията си под формата на разкази. Той е и първият популярен щатски писател, който прави опити да изкарва прехраната си единствено с писане. В тези времена обаче това води единствено до финансови затруднения. И въпреки че е подсигурен финансово от приемните си родители – след ранната смърт на Дейвид и Елиза По малкият Едгар е отгледан от заможното и влиятелно шотландско семейство Алан, които, макар да не го осиновяват, му дават името си, грижат се за него, образоват го в Шотландия и САЩ, а след смъртта си главата на семейство Алан (по това време най-богатият род в Ричмънд, Вирджиния) му завещава земя на стойност 750 000 щ.д. – Едгар Алан По среща сериозен проблем в лицето на тогавашната издателска политика. В САЩ британските автори, въпреки липсата на разрешение от тяхна страна, са издавани по-често от американските, на които все пак трябва да се заплати за новите им творби. Индустрията от своя страна също не е в разцвета си въпреки постоянното печатане на вестници, което подпомага новата по това време технология.

Свързани заглавия

Бракът на Едгар Алан По белязал цялото му творчество

Статуя на Едгар Алан По ще бъде издигната в Бостън

„Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет. Гротески и арабески“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …