Начало / България / С кукери енергетици гониха злото в „Хеликон-Витоша“

С кукери енергетици гониха злото в „Хеликон-Витоша“

Десетки професори и академични  работници в областта на енергетиката и политически фигури, сред които и бившият външен министър Соломон Паси, си пожелаха решаване на енергийните проблеми на страната по време на представянето на „Бъдещето на ядрената енергетика. Малки модулни реактори“ в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. За да изгонят злочестините и лошото в държавата ни в книжарницата танцуваха и кукери.

Авторите на книгата Йордан Янков и Йордан Йорданов се обединяват върху тезата, че малките модулни реактори са бъдещето на нашата енергетика и естественото решени на проблемите ни в тази област.

„Вече 3-4 години се опитваме да представим тази тема на нашата общественост. Опитахме се и с големия бизнес, но за момента там се вълнуват повече от футбол. Убедихме се, че България е на последно място и в тази област. Надяваме се чрез тази книга да стигнем до определени нива на управлението. Сигурни сме, че до 10 години в развитите страни тези реактори ще бъдат с приложение в развитите страни. Догодина ще бъде пуснат в действие един ММР в Китай, а през 2022 г. – в САЩ. За съжаление, когато американците качиха човек на астероид, в България се занимаваме с тефтерчето на Филип Златанов. Трябва да сме готови за бъдещето и да имаме гъвкави решения, а ММР са точно това“, коментира Йорданов.

„Проблемът с топлофикация у нас е един от най-тежките и нерешими в българската енергетика. Такива проблеми могат да бъдат решени именно с иновации. Иначе сме обречени“, допълни Янков.

Йордан Йорданов е заемал различни оперативни и управленски длъжности в АЕЦ „Козлодуй“, в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и в Националната електрическа компания (HЕК.). През 2000 г. става първият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, след отделянето й от НЕК. Участвува като експерт в групата на съветниците към Генералния директор на Международната Агенция по Атомна Енергетика

Йордан Янков работи върху методологии за прогнози, модели и стратегии в енергетиката. Активно разработва темата за Малките Модулни Реактори като бъдеще на ядрената енергетика у нас. Автор е на книги и статии в областта на политиката, социологията и икономиката.

„Бъдещето на ядрената енергетика. Малки модулни реактори“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …